Windows Server perhe täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja perheen palvelinversio 2012/2012R on saavuttanut End of Life päivämäärän 10.11.2023.
EOL päivämäärän jälkeen, Microsoft ei enää tarjoa palvelinversiolle tietoturvapäivityksiä, käyttöjärjestelmän ohjelmistovirhepäivityksiä tai teknistä käyttöjärjestelmän tukea.
Ilouutisena on kuitenkin kerrottava, että Microsoft tarjoaa Extended Security Updates Windows Server 2012/2012R versiolle. Kyseinen jatkotuki on mahdollista käyttäen Azure Arc -palvelua. Tuen avulla voidaan jatkaa palvelimen käyttöä aina lokakuuhun 2026 asti. Tämä koskee sekä Azuressa olevia virtuaalipalvelimia, että on-premises (on-prem) palvelimia. Hinnoittelu riippuu siitä, onko palvelin Azuressa vai on-prem.
Osa yrityksistä on jo päivittänyt palvelinversion uudempaan, osa suunnittelee sitä ja osa ei ole aloittanut kumpaakaan edellisestä. Päivitykseen vaikuttaa moni asia, eikä sen vuoksi itse päivitykselle ole vain yhtä oikeaa tapaa toteuttaa. Vaikuttavia asioita on erilaiset sovellukset, käyttöjärjestelmän roolit/ominaisuudet ja niiden yhteensopivuus uuden käyttöjärjestelmän kanssa. Esittelen myöhemmin tässä blogissa kolme tapaa, joilla päivityksen voi tehdä.
Windows Server 2012/2012R2 päivitystä mietittäessä tulee usein esille se, että palvelinrauta on myös tiensä päässä, eli se ei enää tue uudempaa käyttöjärjestelmää, jolloin päivityksen esteenä voi olla kustannekysymys.
Tässä tapauksessa, jos edelleen halutaan jatkaa vanhan palvelinversion käyttöä, koska esimerkiksi palvelimella oleva sovellus ei toimi uudemmassa käyttöjärjestelmässä, voidaan palvelin migratoida Azureen ja ottaa käyttöön Azure Arc.
Azure Arcin avulla käyttöön saadaan ESU (Extended Security Updates). Pitää huomioida molemmissa tapauksissa, että vaaditaan SA eli Software Assurance. Jos palvelin on jo Azuressa, ESU on ilmainen. On-prem palvelimille se on maksullinen, joko vuosi- tai kuukausiveloituksella.
Vanhan palvelimen suhteen saattaa myös olla se tilanne, että sille ei enää saa jatkettua huoltosopimusta, care packia, tai mitä nimeä eri valmistajat siitä käyttääkään. Tällöin palvelinraudan päivittäminen on välttämätöntä.
Helpoin tapa suorittaa käyttöjärjestelmän päivitys on tehdä niin kutsuttu in-place upgrade, jolloin päivitys vanhasta järjestelmäversiosta uuteen järjestelmäversioon tehdään ilman palvelimen vaihtoa. Tarvitaan vain uuden käyttöjärjestelmän media, josta asennus voidaan suorittaa sekä lisenssi uudelle käyttöjärjestelmälle.
Jos tarvitsee päivittää Windows Server 2012/2012R2 -palvelin, jossa asennettuna esim. Active direcory service rooli, ei in-place upgrade päivitystä suositella. Tällöin päivitys pitää tehdä asentamalla uusi palvelin uudella käyttöjärjestelmällä, ja siirtää AD-roolit vanhalta palvelimelta uudelle palvelimelle. Myös erilaisten tietokanta- ja sovelluspalvelinten in-place-päivitykselle voi olla vaikeaa saada toimivaa lopputulosta.
Jos kyseessä esim. Hyper-v palvelin tai Hyper-v palvelimen roolin omaava palvelin, ei in-place upgrade ole suositeltavaa.
Toinen tapa on suorittaa clean installation uudempaan käyttöjärjestelmäversioon. On-prem-palvelimessa pitää huomioida palvelintuki uudelle käyttöjärjestelmälle.
Kolmantena tapana on migraatio. Siirrytään uuteen käyttöjärjestelmäversioon suorittamalla järjestelmämigraatio on-prem palvelimelle tai virtuaalikoneelle.
Kaikissa päivitystapauksissa on useita huomioitavia asioita, kuten sovellukset ja niiden tuki uudelle käyttöjärjestelmälle. Varmistukset ja erilaiset virtuaalikoneiden snapshotit on ehdottomasti oltava kunnossa ennen päivityksen aloittamista, olkoon päivitystapa mikä tahansa. Edelleen Windows-päivitykset tulee olla ajan tasalla, laiteajureita unohtamatta.
Summa summarum, on hyvä olla tiedossa toimiva palautumissuunnitelma.
Kuinka sitten saan hankittua uuden käyttöjärjestelmän, jos olen myöhään liikkeellä ja haluaa hankkia OEM (Original Equipment Manufacturer) käyttöjärjestelmän päivitystä varten?
Tukkureilta saa tänä päivänä vain Windows Server 2022 OEM -versiota, jossa kuitenkin on mahdollisuus downgrade-oikeuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että sen voi päivittää yhden version alaspäin, Window Server 2022 -à Windows Server 2019. Tässä voidaan törmätä siihen ainakin on-prem-puolella, että itse palvelinrauta ei fyysisesti tue kuin Windows Server versiota 2016.
Kuinka sitten toimitaan? Tällöin voidaan käyttää muitakin lisenssejä, esimerkiksi Volume Licenses.
Jatketut tietoturvapäivitykset (ESU) SQL- ja Windows SErverille ovat saatavilla eli myös esimerkiksi SPLA- tai CSP-lisensoidut asiakkaat voivat hankkia kauttamme jatkettua tukea 2012/2012r2-käyttöjärjestelmille.
Jos arveluttaa, mikä olisi omaan ympäristöön sopiva päivitystapa, voit myös olla yhteyksissä meihin, kerromme mielellämme aiheesta lisää. Katsotaan samalla millainen ratkaisu sopisi teidän ympäristöönne parhaiten!