Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Windows päivitysten jakelu modernina ratkaisuna?

Microsoft on virallisesti siirtänyt pitkäaikaisen tuotteen, Windows Server Update Service:n (WSUS) elinkaarensa päähän. Viimeinen tuettu versio tulee vielä Windows Server 2025 mukana, mutta WSUS:n elinkaari päättyy Server 2025:n kanssa. Lähde: Windows Server Update Services (WSUS) deprecation (eng.) Käymme tässä blogissa läpi muutamat Microsoftin ratkaisut WSUS:in tilalle, jotka sopivat suurelle osalle yrityksiä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä […]
Lue lisää

Microsoft on virallisesti siirtänyt pitkäaikaisen tuotteen, Windows Server Update Service:n (WSUS) elinkaarensa päähän. Viimeinen tuettu versio tulee vielä Windows Server 2025 mukana, mutta WSUS:n elinkaari päättyy Server 2025:n kanssa. Lähde: Windows Server Update Services (WSUS) deprecation (eng.) Käymme tässä blogissa läpi muutamat Microsoftin ratkaisut WSUS:in tilalle, jotka sopivat suurelle osalle yrityksiä.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä yrityksille?

Aikaisemmin WSUS on täyttänyt alla olevista huomioista aika monta kohtaa. Voi sanoa, että sen ylläpito on ollut usein hyvin aikaa vievää ja vaatinut IT:n jatkuvaa valvomista, eikä raportointi ole ollut selkeää. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä yrityksille?

  • Päivityksiä on asennettava: Enää ei voida turvautua pelkästään verkkotason suojauksiin hyökkääjien kehittyessä.
  • Uusi tapa: Windows-pohjaisten palvelimien sekä työasemien päivitykseen pitää löytää uusi tapa.
  • Automaatio mukaan: Automaatiota on lisättävä, jotta pysytään mukana kehityksessä.
  • Raportointi kuntoon: NIS2 sekä muiden viranomaisvaatimusten täyttäminen vaatii erinomaista raportointia ympäristön todellisesta tilasta.

Uudet modernit ratkaisut Microsoftilta

Marskidatalla tekniset asiantuntijamme osaavat hahmottaa ja ehdottaa sopivat ratkaisut yrityksen haasteisiin. Suunnittelemme yhdessä asiakkaan kanssa yritykselle sopivan kokoisen ratkaisun aina asiakkaan tilanteen mukaan. Microsoftilla on ollut jo monta vuotta tarjolla näihin haasteisiin kolme ratkaisua, jotka soveltuvat useimpien yrityksien ratkaisuksi:

  • Ratkaisu palvelimiin: Azure Arc Update Management.
  • Ratkaisu alle 300 työntekijän yrityksen työasemiin: Windows Update For Business (WUFB)
  • Ratkaisu yli 300 työntekijän yrityksen työasemiin: Intune Autopatch

Meillä Marskidatalla on osaamista kaikkiin näihin ratkaisuihin. Lue eteenpäin, niin käyn läpi tarkemmin nämä ratkaisut.

Palvelinratkaisu

Microsoftin Azure Arc Update Management on hybridiratkaisu, joka yhdistää Azuren sekä paikallisen konesalin päivittämisen, ylläpidon sekä raportoinnin yhden paneelin alle.

Kevyimmillään ratkaisulla voidaan parantaa raportointia liittämällä konesalin palvelimet Azure Arc:n avulla syöttämään päivitysdataa Azureen. Raportit on helppoja lukea ja niiden avulla voidaan tehdä selkeitä päätöksiä palvelinten päivityksiin.

Arc Update Managementin paras osuus on kuitenkin mahdollisuus päivittää yhden paneelin kautta Azuren sekä konesalin palvelimet, Windows tai Linux.

IT-osaston käyttämät työkalut vähenevät, automaatiota voidaan kehittää yhdellä yleisellä työkalulla ja raportointi voidaan automatisoida niin, että yritys voi suoraan sanoa päivittävänsä 100 % kaikista palvelimista.

Jos yrityksellä on vieläkin 2012R2-palvelimia, Azure Arc:n kautta, voidaan ostaa kuukausimaksulla tietoturvapäivityksiä, kunnes yritys saa migroitua vanhat sovellukset uusille alustoille.

Ratkaisu alle 300 työntekijän yrityksen työasemiin

Tässä on kyseessä business-lisenssiin kuuluva pilviratkaisu, jossa korvataan vanha WSUS ja käsin asennettavat päivitykset Intunen kautta, jaettavilla asetuksilla sekä automaatiolla. Ratkaisussa työasemat käsketään raportoimaan asiakkaan omaan Azure-ympäristöön rakennettavaan tilaan, josta saadaan keskitetysti raportti työasemien tilasta.

Raportoinnin lisäksi, WUFB:llä päätetään päivitysten kadenssi, päivitysryhmät sekä se, halutaanko samalla asentaa myös ajuri- tai firmwarepäivitykset.

Ratkaisu yli 300 työntekijän yrityksen työasemiin

Intune on lisäosa, joka kuuluu kaikkiin suuryrityslisensseihin. Ratkaisu on täysin Microsoftin ylläpitämä, asiakkaan täytyy vain päättää, millä syklillä työasemiin asennetaan päivitykset. Microsoft hoitaa kaiken muun.

Ratkaisuun kuuluu:

  • Intune-hallintaportaaliin integroitu raportointi sekä hallinta.
  • Microsoftin asiantuntijoiden koostama päivitysraportti valituille henkilöille.
  • Ajuri- sekä firmwarepäivitysten keskitetty hallinta.
  • Tuki asentaa Windows 10- tai Windows 11-ominaisuuspäivityksiä (Feature Update) hallitusti.
  • Automaatiorajapinnat integraatioiden rakentamiseen.
  • Microsoft 365- sekä Edge-selaimen päivitysten hallinta.

Käyttöönotto on todella nopeaa ja yritykselle saadaan selkeä yksi työkalu, johon määritellään halutut asetukset. Asetuksiin ei yleensä tarvitse tämän jälkeen koskea, koska Microsoft huolehtii tuettujen laitteiden osalta päivitysten laadusta sekä julkaisusyklistä.

Modernisoidaanko teidänkin Windows-päivitykset?

Taklataan heti alkuun muutama harhaluulo, ennen kuin toteat Marskidatan asiantuntijalle, ettei ole tarvetta keskustella aiheesta.

 ”Ei mun tarvii, me päivitetään jo x prosenttia meidän laitteistamme”.

Pitää muistaa, että esimerkiksi Maersk:n tapauksessa yrityksellä oli päivitetty 95 prosenttia laitteista, joka voi kuulostaa jo hyvältä prosenttimäärältä. Mutta laitteiden kokonaismäärä oli niin suuri, että kuukausi päivitysten julkaisusta, noin 100 palvelinta ja työasemaa oli vielä päivittämättä. Tästä muodostui todella suuri hyökkäyspinta, jota hyökkääjät käyttivät hyväksi. Tietoa tapauksesta: Virus seisautti kymmeniä terminaaleja.

”Ei mun tarvii, WSUS toimii ihan hyvin”

Toimii, mutta Microsoft ei enää kehitä tuotteeseen yhtään ominaisuutta, ja kuka ei haluaisi päästä eroon ylimääräisistä päivitettävistä SQL- sekä WSUS-palvelimista?

”Emme me ole tarvinneet raportteja aikaisemminkaan”

NIS2 vaatii organisaation ottamaan huomioon ohjelmistojen toimitusketjun. Käytännössä yrityksen on päivitettävä toimittajan (Microsoft) ilmoittamat päivitykset mahdollisimman nopeasti, koska muuten yritys on jättänyt huomiotta tietoturvariskin.

Jos tämän takia yrityksen data vaarantuu, yrityksen johto on suoraan vastuussa vahingoista. Tämän takia on äärimmäisen tärkeää päivittää sekä raportoida päivitystasoista proaktiivisesti, jotta voidaan todistaa, että yrityksellä on ollut prosessi sekä toimintamalli riskien minimoimiseksi.

”Kuulostaa kiinnostavalta, mutta varmaan kallis?”

WUFB on ilmainen, maksat vain Azuressa logisäilytyksestä sekä ylläpidosta. Azure Arc Update Manager sisältyy Defender for Servers-lisenssiin tai on ostettavissa erillisenä kuukausimaksullisena lisäosana Arc-hallittuihin palvelimiin. Intune Autopatch kuuluu M3- tai E3-lisensseihin.

Marskidata avuksi

Jospa siis keskustellaan aiheesta ja katsotaan teidän yrityksellenne sopiva ratkaisu yhdessä läpi? Ota rohkeasti yhteyttä myynti@marskidata.fi.

Sami

Senior System Specialist

029 170 1727

servicedesk@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down