Yhä useampi yritys puntaroi nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen takia konesalien sijaintia ja toimintavarmuutta. Millaisia konesaliratkaisuja löytyisi yrityksen tarpeisiin? Ratkaisun tulisi olla yrityksen kannanalta kustannustehokas, mutta huomioida tiukentuneet tietoturvaan liittyvät vaatimukset ja näkökulmat. Toisaalta millaisia vaihtoehtoja on olemassa ja millaisia hyötyjä niistä on? Blogin ensimmäiseen osaan kokosin vertailun tueksi tietoa erilaisista vaihtoehdoista sopivan konesaliratkaisun löytämiseksi.
Konesaliratkaisut
Konesaliratkaisut tarjoavat yrityksille paikan palvelimien ja IT-laitteiden hallintaan. OnPremise-ratkaisut mahdollistavat omien palvelimien hallinnan omissa tiloissa, tarjoten täyden kontrollin, mutta vaativat merkittäviä investointeja ja ylläpitoa.
Jaetut konesaliratkaisut, kuten pilvipalvelut, tarjoavat kustannustehokkuutta ja skaalautuvuutta, mutta tietoturva ja suorituskyky riippuvat palveluntarjoajasta. Dedikoidut ratkaisut yhdistävät molempien edut tarjoamalla yksinomaan asiakkaalle varattuja resursseja, mikä parantaa suorituskykyä ja tietoturvaa, mutta ovat usein kalliimpia.
Hybridiratkaisut yhdistävät OnPremise- ja pilvipalveluiden parhaat puolet, tarjoten joustavuutta ja kustannustehokkuutta, mutta vaativat monimutkaisempaa hallintaa. Sopivan ratkaisun valinta riippuu aina yrityksen tarpeista ja resursseista.

OnPremise-ratkaisu
OnPremise-ratkaisulla tarkoitetaan sitä, että laitteet sijaitsevat oman yrityksen tiloissa. Se on järkevä vaihtoehto silloin, kun organisaatiossa on IT-osaamista ja IT-infrastruktuuriin on sijoitettu.
Missä tilanteessa OnPremise kannattaa? OnPremise-ratkaisuun päädytään tyypillisesti silloin, kun halutaan pitää järjestelmät ja data omissa käsissä niin, että samalla ei olla riippuvaisia muista tahoista. Usein valinta käyttää omia palvelimia liittyy turvallisuuteen.
Jaettu palvelinkapasiteetti-ratkaisu
Jaetulla palvelinkapasiteetilla tarkoitetaan toimittajan infrastruktuurista loogisesti jaettua kapasiteettia (pilvipalvelua), joka tuotetaan toimittajan turvallisissa tuotantotiloissa. Toimitukseen sisältyy käyttöoikeudet virtuaalipalvelinten hallintaan. Asiakas vastaa itse ympäristönsä pääsynhallinnasta ja tietoturvasta. Palvelusta ei ole yhteyttä julkiseen internettiin, joten yhteys muodostetaan aina asiakaskohtaisesti, rajapintana toimittajan palomuuri.
Milloin jaettu palvelinkapasiteetti kannattaa? Jaetun kapasiteetin virtuaalipalvelimet soveltuvat niille asiakkaille, jotka tarvitsevat joustavasti muuttuvaa palvelinkapasiteettia turvallisessa palvelinympäristössä.
Dedikoitu konesaliratkaisu
Dedikoitu tarkoittaa, että käyttäjä vuokraa hosting-palveluntarjoajalta palvelimen, kokonaisen palvelinkokonaisuuden/ virtualisointialustan. Sen vuokrahintaan sisältyy tarkasti valvottu palvelinsali, nopea Internet-yhteys, palvelinkokonaisuuden ja muiden tarvittavien laitteiden käyttämä sähkö sekä palvelinkokonaisuuden käyttämä rauta. Palvelinkokonaisuuden kaikki resurssit ovat vapaasti vuokraajan käytettävissä. Palveluntarjoaja on vastuussa palvelinkokonaisuuden raudasta.
Milloin dedikoitu palvelinkokonaisuus kannattaa? Dedikoitu palvelinkokonaisuus tarjoaa enemmän hallintaa ja joustavuutta. Dedikoitu palvelinkokonaisuus on tehokas ja toimintasi ei rajoitu sallittuihin ohjelmistoihin eikä ole alttiina muista käyttäjistä johtuville järjestelmien kaatumiselle tai resurssien hupenemiselle.
Hybridiratkaisu
Hybridipilvipalvelin on yhdistelmä pilvipalvelinta ja paikallista palvelinta. Se yhdistää sekä paikan päällä, että etäällä olevat IT-resurssit. Hybridipilvipalvelimen avulla yksityisen palvelimen tiedot pysyvät yksityisinä ja turvattuina, kun taas julkinen pilvi tarjoaa liikkuvuutta ja tehokkuutta. Hybridipilvipalvelimen ratkaisu tarjoaa joustavuutta ja skaalautuvuutta, kun tiedostot ja kansiot synkronoidaan saumattomasti julkisten ja yksityisten pilvien välillä käsittelemään työntekijöiden työmääriä lähimmästä sijainnista.
Missä tilanteessa hybridiratkaisu kannattaa? Hybridipilvipalvelin on ratkaisu, joka yhdistää molempien maailmojen edut, tiedostojen tallentamisen sekä paikan päällä, että pilvessä. Kun kaikkien tiedostojen pääkopiot on tallennettu julkiseen pilveen, paikan päällä oleva laitteistoasiakas tarjoaa saman suorituskyvyn ja oikeuksien hallinnan kuin paikallinen (yksityinen) tiedostopalvelin tai verkkoon liitetty tallennuslaite (NAS).

Marskidata auttaa oikean ratkaisun kartoittamisessa
Marskidata tarjoaa asiantuntevaa apua oikeiden pilvi- ja konesaliratkaisujen kartoittamiseen. Asiantuntijamme kuuntelevat yrityksesi tarpeita ja tarjoavat räätälöityjä ratkaisuja, jotka parantavat IT-ympäristön suorituskykyä, turvallisuutta ja kustannustehokkuutta.
Konesaliratkaisujen hyödyt ja haasteet:
- OnPremise
- Täysi kontrolli omista palvelimista ja datasta.
- Ei riippuvuutta ulkopuolisista tahoista.
- Turvallisuus, koska kaikki järjestelmät ja data pysyvät omissa käsissä.
- Merkittävät investoinnit ja ylläpitokustannukset.
- Vaatii IT-osaamista ja infrastruktuuriin sijoittamista.
- Jaettu:
- Kustannustehokkuus ja skaalautuvuus.
- Turvallinen palvelinympäristö.
- Tietoturva ja suorituskyky riippuvat palveluntarjoajasta.
- Asiakas vastaa itse ympäristönsä pääsynhallinnasta ja tietoturvasta.
- Dedikoitu:
- Yksinomaan asiakkaalle varatut resurssit parantavat suorituskykyä ja tietoturvaa.
- Enemmän hallintaa ja joustavuutta.
- Ei rajoituksia sallittujen ohjelmistojen suhteen.
- Usein kalliimpi vaihtoehto.
- Hybridi:
- Yhdistää OnPremise- ja pilvipalveluiden parhaat puolet.
- Joustavuus ja skaalautuvuus.
- Yksityisen palvelimen tiedot pysyvät yksityisinä ja turvattuina.
- Vaatii monimutkaisempaa hallintaa.
Marskidata varmistaa, että saat käyttöösi modernin ja luotettavan infrastruktuurin, joka tukee liiketoimintasi kasvua ja kehitystä. Tutustu myös kollegani Topin blogiin Mikä on konesalipalvelu? Ota rohkeasti yhteyttä myynti@marskidata.fi ja lue lisää palveluistamme nettisivuiltamme Konesalipalvelut.