Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Miten toimia, kun tietokone alkaa olla tiensä päässä?

Jossakin vaiheessa se on edessä. Nimittäin se, kun vanha tietokone huokaisee viimeisen kerran ja mahdollisesti ei enää käynnisty, tai laitteen käyttäminen alkaa olla niin tahmeata, että uutta konetta alkaa kaipaamaan. Laitteen elvyttäminen ei ole niin houkutteleva vaihtoehto kuin uuden hankkiminen, onhan laitteella jo jonkin verran ikää. MTBF-mittari alkaa jo lähestyä tuota punaista sektoria. Työnantajalta saadun […]
Lue lisää

Jossakin vaiheessa se on edessä. Nimittäin se, kun vanha tietokone huokaisee viimeisen kerran ja mahdollisesti ei enää käynnisty, tai laitteen käyttäminen alkaa olla niin tahmeata, että uutta konetta alkaa kaipaamaan. Laitteen elvyttäminen ei ole niin houkutteleva vaihtoehto kuin uuden hankkiminen, onhan laitteella jo jonkin verran ikää. MTBF-mittari alkaa jo lähestyä tuota punaista sektoria.

Työnantajalta saadun koneen kanssa toimitaan tietenkin kuten työnantaja ohjeistaa, mutta mitä tavallinen kuluttaja sitten tekee? No menee kauppaan ja ostaa uuden. Tuossa yhteydessä on usein, ei aina, mahdollista jättää vanha tietokone kauppaan ja he kaupassa huolehtivat, että kone päätyy asian mukaisesti kierrätykseen. Jos koneella ei hirveästi ole ikää (alle 3–4 vuotta), kone saatetaan vielä laittaa uudelleen kiertoon. Uudelleenasennuksen ja konfiguroinnin jälkeen tuo laite voi olla ihan riittävä jollekulle toiselle, varsinkin jos laitteessa on hiukan parempi varustetaso (näytönohjain, muistia runsaasti ja kovalevykin kelvollisen kokoinen).

Tai voihan tuon laitteen itsekin myydä tai lahjoittaa eteenpäin, rahallisesti ei varmaankaan suurista summista puhuta, mutta meneepähän ainakin hyötykäyttöön. Ja nyt sitten kaiken pitäisi olla kunnossa, vanha tietokone ei kerää nurkissa pölyä ja uusi kone toimii kuin unelma. Eli kaikki hyvin? No melkein, mutta pariin seikkaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Mitä vanhassa tietokoneessa oikein oli?

Tuota tiensä päähän tullutta laitetta käytettiin varmaankin laskujen maksuun ja yhteydenpitoon sähköpostilla. Siellä oli mahdollisesti myös jonkin verran kuvia (useinhan nämä ovat tuolla pilvipalvelussa, mutta ei aina), saattaa sieltä löytyä myös joitakin Word-, Excel- tai jollakin muulla ohjelmistolla tehtyjä dokumentteja. Ja mahdollisesti myös asennettuja pelejä tai muuta sellaista. Mukavuuden nimissä, jos on ollut käytössä selaimella käytettäviä palveluita, niiden salasanat ja tunnukset on varmaankin tallennettu selaimeen, jos sellainen mahdollisuus on ollut tarjolla. Samoin aika harvalla taitaa olla selaimessa asetus ”Poista selaushistoria lopetettaessa” päällä.

Eli tuo kaikki on yhä siinä vanhassa koneessa. Tiedostot, kuvat yms., jos ne oli tallennettu itse koneeseen, tietenkin kopioitiin uuteen koneeseen ja ne ovat nyt tuolla uudessa koneessa. Tässä kannattaa kiinnittää huomiota tuohon sanaan ”kopioitiin”. Silloin nuo tiedot ovat yhä löydettävissä tuosta vanhasta koneesta. Selaimen tiedostot ovat myös tuolla, eivät ne sieltä ole minnekään kadonneet.

Marskidata_tietokone

Kannattaako asiasta huolestua?

No, jos tuon vanhan tietokoneen on antanut liikkeeseen uuden koneen hankinnan yhteydessä, niin silloin ei. Liikkeet, jotka vastaanottavat laitteita uuden koneen hankinnan yhteydessä, toimivat vastuullisesti ja kierrättävät laitteet asiaan kuuluvalla tavalla. Kovalevyt tyhjennetään, ja jos laite menee uusiokäyttöön, sinne asennetaan käyttöjärjestelmä uudelleen tuon kovalevyn tyhjennyksen jälkeen (siis tyhjennys, ei pelkkä formatointi). Vanhojen tiedostojen esiin kaivaminen tuon jälkeen vaatii jo melkoista kiinnostusta asiaan.

Mutta jos laitteen on itse myynyt tai lahjoittanut eteenpäin tekemättä vanhalle koneelle mitään, silloin tilanne on tietenkin toinen. Siinä tapauksessa kannattaa ainakin salasanat vaihtaa niihin palveluihin, mitä selaimen välityksellä on käyttänyt, ainakin varmuuden vuoksi. Varmaankin iso osa kaikesta tallennetusta tiedosta on sijainnut oman käyttäjätunnuksen alla, ja sitähän tietenkään ei ole annettu eteenpäin. Tuo profiili, jos sitä ei ole poistettu, tuolta kuitenkin löytyy.

Ja usein nykyään on käytössä tuo monimenetelmäinen todentaminen (MFA), mikä suojelee esimerkiksi pankkiyhteyksiä, mutta yhtä kaikki, tilanne on hiukan epämiellyttävä tuossa tapauksessa.

Mitä kannattaa tehdä ennen kuin laittaa tietokoneen eteenpäin?

Huolimatta siitä, myykö tai lahjoittaako laitteen itse vai antaako sen liikkeen käsiteltäväksi, mielestäni laite kannattaa tyhjentää niin hyvin kuin vain voi, ennen kuin laitteen päästää käsistään. Käsipelillä tuo on melko aikaa vievä prosessi ja lopputulos epävarma. Muistiko kaiken poistaa? Laitteen tyhjentämiseksi on olemassa sekä kaupallisia että ilmaisia ohjelmistoja, samoin käyttöjärjestelmäkin saattaa tarjota apuja tähän asiaan.

Ja asia, mikä myös tulee ottaa huomioon, on se, millainen kovalevy laitteessa on. Nykyään suurimmassa osassa koneita on SSD-levyt entisten, perinteisten, pyörivien levyjen sijaan. Näitä tulee käsitellä hiukan eri tavalla. Onneksi laitevalmistajatkin tarjoavat tähän tilanteeseen apuja. Useat laitevalmistajat ovat tehneet koneisiinsa BIOS-tasolla toimivan kovalevyn tyhjennysohjelmiston, mikä ei vain poista tietoja, vaan myös kirjoittaa levyn täyteen, jolloin kaikki alla oleva tieto ylikirjoitetaan. Parhaat näistä tekevät tämän useampaan kertaan, jolloin levy aivan varmasti on tyhjä. Varsinkin, jos käytössä on nuo aikaisemmin mainitsemani SSD-levyt, kannattaa silloin ehdottomasti käyttää näitä laitevalmistajan tarjoamia keinoja levyn tyhjentämiseksi.

Ja vielä hiukan lopuksi

Vaikuttiko yllä oleva sepustus aivan selkeältä? Ei jäänyt mitään kysyttävää ja homma toimii? Henkilöille, ketkä työkseen, tai sitten harrastuksekseen, toimivat näiden asioiden parissa, tuossa aikaisemmin kirjoittamassani ei varmaankaan ollut mitään uutta tai ihmeellistä, ja voi olla, että tämä saattaa vaikuttaa ihan itsestään selvältä asialta. Joku varmasti löytää tuosta vielä jotakin muutettavaa, ja hyvä niin. Kehitystä ei tapahdu ilman rakentavaa keskustelua.

Mutta tavalliselle käyttäjälle nuo asiat eivät välttämättä ole ollenkaan tuttuja. Pelkästään sen näppäinyhdistelmän tietäminen, millä tuonne BIOS-ohjelmistoon pääsee, ei välttämättä ole tuttu. Puhumattakaan siitä, mistä kaikki asiat löytyvät ja mitä ihmettä ne oikein tarkoittavat. Miten silloin toimitaan? Tähän on yksinkertainen ratkaisu. Kysy neuvoa! Avuliaita auttajia usein löytyy jokaisen tuttavapiiristä, mutta varminta on turvautua ammattilaisten apuun, vaikka meihin täällä Marskidatalla.

Joku viisas on joskus sanonut, että ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, vastausten kanssa saattaa olla hiukan niin ja näin. Ja tuo pitää melko pitkälle paikkansa. Jos jokin asia askarruttaa, sitä ei kannata itsekseen jäädä ihmettelemään, vaan kannattaa kysyä asiasta.

Emmi Eronen

Emmi

Development Manager, Team Leader

050 514 0083

emmi.eronen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down