5G on viidennen sukupolven datayhteys, jonka myötä esimerkiksi kuvat ja videot latautuvat ja siirtyvät aikaisempaa nopeammin. 5G-yhteys on nopea ja vakaa. Suomessa 5G-verkko avattiin kokonaisvaltaisesti 2018 ja sen kaupallinen käyttö alkoi vähän tämän jälkeen. 5G-verkon rakentaminen käy edelleen vilkkaana ja 5G:n kuuluvuus paranee jatkuvasti.
Ensinnäkin 5G-verkko on 4G:tä nopeampi. Suurin muutos liittyy kuitenkin entistä suurempiin määriin dataa, jota tässä viidennen sukupolven verkossa voidaan käsitellä. Jo alkuvaiheessa 5G-verkon kapasiteetti on moninkertainen verrattuna 4G-verkkoon. Suurempi kapasiteetti tarkoittaa sitä, että verkossa on vähemmän ruuhkaa.
5G-verkon viive on myös pienempi kuin 4G-verkon. Tällainen lyhyt vasteaika mahdollistaa uusien teknologisten ratkaisujen hyödyntämisen esimerkiksi yrityksissä. Lyhyt viive nopeuttaa ja helpottaa muun muassa teollisuuden prosesseja. Esimerkiksi itseohjautuvia koneita voidaan hyödyntää vain, kun ne voivat viestiä keskenään viiveettä ja reagoida virhetilanteisiin välittömästi.
5G mahdollistaa osaltaan myös esineiden internetin kehitystä, koska 5G-verkkoon voidaan liittää valtavia määriä erilaisia laitteita. Dataa voidaan nyt kerätä suurempina määrinä ja entistä useammasta lähteestä ja siten muodostaa aikaisempaa kattavampi kokonaiskuva.
5G-teknologia mahdollistaa niin sanotun verkon viipaloinnin. Tämän avulla pystytään toteuttamaan organisaatioille ja yrityksille räätälöityjä verkkopalveluita. Tällöin verkosta voidaan antaa tiettyä käyttötarkoitusta tai päätelaitetta varten juuri kyseisen toiminnon tai laitteen tarvitsema kapasiteetti. Viipaloinnin avulla voidaan rakentaa tietoturvallisia, organisaatio- tai yrityskohtaisia langattomia verkkoja. Jotkut verkon toiminnoista eivät tarvitse paljon kapasiteettiä, kun taas toisille sovelluksille suuri kapasiteetti on välttämätöntä.
Telian 5G-verkko kattaa jo yli 4,3 miljoonaa suomalaista ja verkon peittoa laajennetaan kiihtyvää tahtia. Telian kuuluvuuskartasta voit tarkistaa oman alueesi 5G-kuuluvuuden. Uusia 5G-tukiasemia nousee Suomessa kymmeniä joka viikko. Samalla Telia modernisoi koko mobiiliverkkonsa, mikä tarkoittaa parempaa laatua ja suurempaa tiedonsiirron kapasiteettiä myös 4G-verkossa.
Yhteiskuntamme digitalisoituu koko ajan ja sitä myöten myös 5G-verkon turvallisuuden rooli korostuu. Verkon luotettavuus, tietoturvallisuus ja toimintavarmuus ovat sitä tärkeämpiä, mitä enemmän toimintoja verkkoon siirtyy.
Suomen Yhteisverkko on Telia Finland Oyj:n ja DNA Oyj:n vuonna 2014 perustama yhteinen verkkoyhtiö. Se suunnittelee, toteuttaa ja ylläpitää matkaviestinverkkoa Pohjois- ja Itä-Suomen alueella. Yhteisverkko parantaa yhteyksiä rakentamalla vuosien 2021–2023 aikana Itä- ja Pohjois-Suomeen kattavan 5G-verkon. Verkko rakennetaan yhteistyössä Nokian kanssa.
5G-verkon käyttöä varten tarvitaan 5G-puhelin tai 5G-reititin. Näiden lisäksi hankintalistalle tulee lisätä 5G-liittymä. 5G-puhelimella ja liittymällä voit käyttää myös muita verkkoja, eli et jää ilman kuuluvuutta, vaikka 5G-verkko ei jostain syystä olisikaan käytössäsi. Yrityksissä on hyvä huomioida, että sisäverkkoja rakennettaessa, kuuluvuutta voi parantaa rakennuksen ulkoseinään asennettava antenni.
5G tulee mullistamaan sähköistä palveluympäristöä ja mahdollistamaan entistä tehokkaamman esineiden internetin sekä robotisaation ja automaation.
5G:n edut:
Jos innostuit 5G:n mahdollisuuksista, me täällä Marskidatalla voimme auttaa sinua pääsemään 5G:n aallon harjalle, muun muassa näiden avulla:
Muutaman vuoden kuluttua voimme nauttia jo satakertaisesta nopeudesta neljännen sukupolven verkkoon verrattuna. Tässä hetkessä tulee huomioida, että kaikki 5G:n ominaisuudet eivät ole vielä käytössä, mutta monia asioita se jo mahdollistaa. Tämänhetkisiin 5G-verkon hyötyihin kuuluvat 5G-puhelimet ja -liittymät, nopeampi datan siirto sekä erilaiset videopalvelut. Näiden lisäksi 5G soveltuu erinomaisesti organisaatio- tai yrityskohtaisten verkkojen rakentamiseen.