Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

MD Varmistuspalvelu – Bittiavaruuden vihollinen

On vuosi 2298. Galaksin laajuisen yritysryppään tähtien väliseen avaruuteen sijoittamalle, useiden aurinkokuntien käyttämälle dataklusterille kävi huonosti. Tiedon tallentamiseen käytetyt grafeenimatriisit ja nanokristallit ovat tuhoutuneet. Harhaileva singulariteetti nielaisi klusterin, ennen kuin se ehdittiin ohjata turvaan. Riski oli tiedostettu, mutta siihen ei reagoitu ajoissa ja lopulta kiireessä tehty inhimillinen virhe sinetöi katastrofin. Datan palautuksen on arvioitu olevan […]
Lue lisää

On vuosi 2298.

Galaksin laajuisen yritysryppään tähtien väliseen avaruuteen sijoittamalle, useiden aurinkokuntien käyttämälle dataklusterille kävi huonosti. Tiedon tallentamiseen käytetyt grafeenimatriisit ja nanokristallit ovat tuhoutuneet. Harhaileva singulariteetti nielaisi klusterin, ennen kuin se ehdittiin ohjata turvaan. Riski oli tiedostettu, mutta siihen ei reagoitu ajoissa ja lopulta kiireessä tehty inhimillinen virhe sinetöi katastrofin. Datan palautuksen on arvioitu olevan joko mahdotonta tai kestävän noin miljoona vuotta, kun dataa yritetään haarukoida talteen bitti kerrallaan mustan aukon Hawkingin säteilystä. Tässä tapauksessa kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 522 tuhatta triljoonaa rahayksikköä. Toimitusjohtajan neuroimplantissa vuorottelevat kauhun ja katumuksen tunteet: "Miten meidän nyt käy? Miksemme kvanttilomittaneet dataa Oortin pilveen, vaikka tiesimme sen olevan mahdollista?"

Varmuuskopiointi kannattaa aina

Kelataan aikaa taaksepäin 277 vuotta, eli takaisin nykyhetkeen. Vaikka nyt käyttämämme teknologiat ovat erilaiset, ongelmat ovat samoja. Kenellepä meistä ei olisi koskaan käynyt niin, että tärkeää, jopa korvaamatonta dataa hävisi ”mustaan aukkoon”, esimerkiksi laiterikon tai oman virheen takia? Tietokoneen kiintolevy hajosi ykskaks, laite joutui kadoksiin, käyttäjä poisti vahingossa kansion, mitä ei olisi pitänyt poistaa tai kiristyshaittaohjelma valtasi yrityksen verkon.

Mikä tahansa laitekomponentti, laite ja järjestelmä voi vikaantua milloin tahansa, eikä vikaantumisesta välttämättä saa ennakkovaroitusta. Samoin on inhimillisten virheiden kohdalla: epäselvä ohjeistus, kommunikaatiokatkos, väärä muistikuva korvien välissä tai muu virhe aiheuttaa tilanteen, jossa tietoa menetetään. Arvokasta dataa ei pitäisi koskaan jättää yhden kortin varaan. Muussa tapauksessa saattaa yhtäkkiä havahtua siihen, ettei dataa enää ole, se ei tule koskaan takaisin ja harmistuksen painovoima on murskaava. Kun tällainen onnettomuus osuu kohdalle, datasta tehty varmuuskopio pelastaa tilanteen ja toimintaa voidaan jatkaa normaalisti.

Kuinka data varmuuskopioidaan helposti?

Varmuuskopiointi – kuulostaapa pölyiseltä ja tylsältä velvollisuudelta. Se on kuitenkin pakollista, jos ei halua datan päätyvän bittiavaruuden synkimpiin syövereihin. Onneksi varmuuskopioinnin ei tarvitse olla rakettitiedettä, vaan se voi olla helppoa ja huoletonta. Pääpiirteissään MD Varmistuspalvelu toimii niin, että asennamme varmuuskopiointia kaipaavalle tietokoneelle tai palvelimelle pienen ohjelmiston ja konfiguroimme ohjelmiston asetukset. Asetukset pitävät sisällään muun muassa sen, mitä varmuuskopioidaan ja milloin varmuuskopiointi suoritetaan. Varmuuskopioitavaan dataan voidaan sisällyttää valitut laitteelle tallennetut hakemistot, tietokannat, verkkojaot ja virtuaalikoneet. Laitteesta on myös mahdollista ottaa levykuvatason varmistus, mikä on hyvä idea erityisesti palvelinten kohdalla. Tämän jälkeen ohjelmisto hoitaa varmuuskopiointia pilveen hiljaa taustalla ja me marskilaiset saamme tiedon, jos systeemin toiminnassa on jotain pielessä. Mahdollisissa vikatilanteissa hoidamme hommaan kuntoon ja tarvittaessa otamme yhteyttä. Sinun ei tarvitse vaivata päätäsi asialla.

MD Varmistuspalvelu _ Marskidata

Miksi juuri MD Varmistuspalvelu?

Saatat juuri nyt pohtia, miksi MD Varmistuspalvelu olisi oikea työkalu hoitamamaan datasi turvaamisen. Et ehkä koskaan ole kokenut varmuuskopioinnin olevan tärkeää tai sinulla on jo käytössä jokin toinen menetelmä varmuuskopiointiin.

”Eipä minulla ole mitään mitä kannattaisi varmuuskopioida…”

Kuvittele tilanne, jossa kaikki koneellasi tallennettuna olevat tiedostot katoavat iäksi. Kaikki asiakirjat ja joka ikinen kuva. Etkö todellakaan jäisi kaipaamaan niistä yhtäkään? Ehkä pystyt etsimään osan tiedostoista sähköpostien liitteistä ja kirjoittamaan dokumentit uudelleen, mutta se voi viedä huomattavan määrän työaikaa, eli rahaa. MD Varmistuspalvelusta tiedostot saisi palautettua lähes valon nopeudella.

”Onhan noita levyjä ja laitteita ennenkin hajonnut ja aina on saatu pelastettua tiedostot”

Hienoa, jos tähän asti on ollut hyvä onni matkassa ja IT-tuki sai napattua datan kulmasta kiinni ennen kuin nollat ja ykköset ehtivät edes kiertoradalle asti! En silti laskisi sen varaan, että hyvä onni jatkuu ikuisesti. Nykyisten kannettavien ja työasemien Flash-muistitekniikkaan perustuvat levyt eivät hajoa yhtä usein kuin vanhat mekaaniset HDD-levyt, mutta SSD-levy on hajotessaan paljon ikävämpi pelastustoimien kannalta. Toki levy on mahdollista lähettää eteenpäin tutkittavaksi avaruuspukuihmisille labraan. Siellä he syväluotaavat levyä tutkallaan, yrittäen löytää heikkoja elonmerkkejä tiedostoista. Tämän uroteon hintalappu on yleensä satoja tai tuhansia euroja. Laitteelle saattaa käydä köpelösti muillakin tavoin, se saatetaan esimerkiksi varastaa. Tällaisessa tilanteessa MD Varmistuspalvelu pelastaa tilanteen, vaikka avaruuspukuihmiset tutkalaitteillaan eivät siihen kykenekään.

”Teen itse varmuuskopioita muistitikulle / ulkoiselle kiintolevylle / varmistusnauhalle”

Hyvä, että sinulla on edes jonkinlainen varmuuskopio! Kuinka usein teet varmuuskopion? Jos varmuuskopiointi on manuaalista, se valitettavasti jää useimmilta tekemättä tai se tehdään aivan liian harvoin – yksilön pakonopeus tylsistä rutiineista on korkea. Muutamassa päivässä ehtii luoda ison kasan työtiedostoja, joten varmuuskopiointi kerran kuussa ei riitä. MD Varmistuspalvelulla varmuuskopiointi tapahtuu päivittäin ja tarvittaessa useamminkin, täysin automaattisesti.

Fyysisesti pienikokoiset ulkoiset tallennusmediat on myös helppo kadottaa. Samoin on ongelma, jos varmuuskopioitava data ja itse varmuuskopio sijaitsevat samassa fyysisessä sijainnissa, oli se läppärilaukku tai palvelinräkki. Tällöin esimerkiksi varas tai tulipalo vievät mennessään alkuperäisen datan lisäksi myös varmuuskopion. Lisäksi ongelmaksi muodostuu tietoturva. Töiden tekemiseen käyttämäsi laitteen levy voi hyvinkin olla kryptattu tietojen turvaamiseksi, mutta käyttämäsi ulkoiset tallennusmediat eivät sitä luultavasti ole. Tällöin koneesi tietoturvaominaisuudet menevät hukkaan, koska koneesi kanssa identtisen datan sisältävä varmuuskopio on suojaton. MD Varmistuspalvelu siirtää varmuuskopioitavan datan salattua siirtotietä pitkin Euroopassa sijaitsevaan palvelinkeskukseen, jossa data säilytetään kryptattuna. Järjestelmässä ei siis ole madonreikiä, joita pitkin kukaan asiaton pääsisi käsiksi varmuuskopion sisältöön. Ja koska datakeskus on kaukana, oman toimiston päälle voi tipahtaa vaikka pieni asteroidi – data on edelleen turvassa.

”En tarvitse varmuuskopiointia, minulla on kaikki pilvessä”

Sadoittain työasemia ja kannettavia käyttäjille vaihtaneena en ole vielä kertaakaan törmännyt ihmiseen, jolla olisi oikeasti kaikki tärkeä tieto pilvessä. Joillain harvoilla käyttäjillä pilvessä on ollut suurin osa, mutta kenelläkään ei kaikkea. Kannattaa myös huomioida se, että pilveen tallennettu data ei välttämättä ole varmistettu millään tavoin palveluntarjoajan toimesta (esimerkkinä Microsoft, siitäkin kirjoitimme blogin, josta voit lukea lisää tästä). Riski datan katoamisesta on pienempi kuin laitteelle tallennettaessa, mutta se on olemassa.

”OneDrive / Dropbox ehdotti varmuuskopiointia ja otin sen käyttöön”

Käytännössä OneDriven tai Dropboxin ehdottama varmuuskopiointi synkronoi koneesi käyttäjäprofiilista muutaman tietyn kansion sisällön pilveen. Paljon jää kuitenkin varmistamatta, varsinkin jos koneella on dataa tallennettuna muuallekin kuin käyttäjäprofiilin alle. OneDrive tai Dropbox eivät myöskään sovellu palvelinten, tietokantojen tai virtuaalikoneiden varmuuskopiointiin, vaikka niillä voikin pelastaa työaseman datan osittain.

Jäikö jokin asia askarruttamaan mieltäsi tai heräsikö MD Varmistuspalvelusta kysyttävää? Yritin pitää jalat maassa ja tiivistää systeemin rautaisen ytimen tähän blogiin, mutta ihan kaikki ei mahtunut mukaan. Ota yhteyttä meihin marskilaisiin, jos haluat kuulla lisää bittiavaruuden vaaroilta suojautumisesta!

Antti Hämäläinen

Antti Hämäläinen

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down