ICT-laitteet ja -tarvikkeet eivät ole suinkaan olleet ainoita tuotteita, joiden kanssa on ollut saatavuushaasteita jo liki kahden vuoden ajan. Globaalit toimitusketjut ovat yskähdelleet komponenttipulasta, koronasuluista ja logistiikkahaasteista johtuen. Yhteistyökumppanimme Dell on onnistunut pitämään kuitenkin jopa hyvää saatavuutta lähes koko tämän ajan.
Dellillä on pitkät perinteet niin loppukäyttäjien laitteiden (niin sanotut Clientit) kuin järeiden konesaliratkaisujen valmistajana. Mikään ei kuitenkaan herätä yhtä paljon intohimoja käyttäjissä kuin läppärit. Laitteita on saatavilla moneen eri käyttötarkoitukseen ja hintaluokkaan, mistä yritykset voivat valita parhaat vaihtoehdot. Ei ole varmastikaan liioiteltua sanoa, että Dellillä on markkinoiden laajin Client-tuotteiden mallisto.
Mallisto koostuu eri mallisarjoista, joista riittää valita mieleisensä. Yrityskäyttöön tarkoitetut mallistot koostuvat:
Näiden lisäksi on omat mallistonsa vielä kuluttuja- ja pelikäyttöön, sekä opetuskäyttöön räätälöidyt laitteet Chromebook-käyttöjärjestelmälllä. Ja kyllä, myös niin sanottuja pöytäkoneita on edelleen saatavilla, kahdessa eri mallisarjassa, Dell Optiplex -työasemat ja Dell Precision -tehotyöasemat.
Varmasti yksi merkittävä syy on se, että laitteiden hintaluokissa on isoja vaihteluja. Käyttäjä, joka päätyönään tekee ehkäpä jotain muuta kuin käyttää konetta, ei välttämättä tarvitse 3000 € hintaista laitetta. Kun taas suunnittelijan, jolla on käytössä satojatuhansia maksava suunnitteluohjelma, ei kannata käyttää työpäiväänsä odotellen, että laite yrittää suoriutua monimutkaisista laskutehtävistä.
Myös laitteiden mekaaninen kestävyys vaihtelee näiden mallisarjojen välillä. Edullisemmat laitteet on valmistettu käyttämällä enemmän muovia ja kalliimman hintaluokan laitteet ovat monesti alumiinista tai hiilikuidusta. Samalla on saavutettu myös kevyempiä koneita ja sirompia rakenteita. Mallisarjojen sisällä on myös omia ”mallistoja”, joten valinnanvaraa on varmastikin riittävästi. Varmasti erilaisia kokoonpanoja yhdisteltäessä päästään satoihin, jopa tuhansiin eri vaihtoehtoihin.
Ja mistä tietää, että valitsee sen oikean mallisarjan? Surffailu mallisarjojen ja niiden sisällä olevien mallien välillä voi tuntua loputtomalta suolta. Tarvitsenko tällaista prossua? Paljon muistia? Miten levytila? Olisiko valittava laite, missä on 4G- tai 5G-modeemi sisäänrakennettuna nopeita datayhteyksiä varten?
Muistin määrä on se, mikä tulee ensimmäiseksi vastaan. Minimimääränä voidaan nykyään pitää 8 Gt, mutta voi olla perusteltua hankkia laite, missä muistia on tuplaten, eli 16 Gt. Laitteen tallennustilan koko ei tänä päivänä monessakaan käytössä ole enää pullonkaula, sillä valtaosa datasta tallennetaan johonkin ”pilveen”. Lähinnä niissä tapauksissa, missä koneelle tallennetaan isoja tiedostoja, kuten suuria määriä kuvia tai videotiedostoja tai raskaita laskentamalleja, niin tällöin voi olla perusteltua ottaa laite, missä tallennustilan koko on 1 Tb. Normaaliin toimistokäyttöön riittää vallan hyvin kone, missä tallennustila on 256 Gt.
Koneen oma datayhteys on kätevä, mikäli tarvitaan nettiyhteys ja työskennellään paikoissa, missä langatonta verkkoa ei ole saatavilla. Monesti on tietoturvan kannalta parempi käyttää koneen omaa datayhteyttä, kuin liittyä esimerkiksi nettikahvilan julkiseen langattomaan verkkoon. Ja onhan se kätevämpi, kun nettiyhteyttä ei tarvitse jakaa omasta puhelimesta. Kuljetanko konetta jatkuvasti vai teenkö pääasiassa työtehtäväni toimistolla? Onko laitteen oltava kenties käytettävissä ulko-olosuhteissa? Näihin kysymyksiin on varmasti montakin eri vastausta, onneksi näiden kanssa ei tarvitse painia yksin. Me marskidatalla olemme apunasi ja autamme valitsemaan laajasta mallistosta oikeat välineet.
Account managerimme pysyvät ajanhermolla suorittamalla kumppanuuteen vaadittavia sertifikaatteja ja osallistuvat Dellin koulutuksiin, jotta he osaavat auttaa oikeiden ratkaisujen löytämisessä. Mikäli kiinnostus heräsi, mitä muuta ne Account Managerit tekevät, niin kurkkaa Börjen blogi.