Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Dell ja Marskidata - Viisi vinkkiä palvelinalustan valintaan

Konesalien pilviarkkitehtuuri on ollut vuosia ihmisten huulilla ja se onkin jo tätä päivää monissa organisaatioissa. Monet suunnittelevat pilveen siirtymistä, osa hyödyntää sen parhaat puolet tietyissä sovelluksissa / alustoissa hybridinä, ja on myös niitä organisaatioita, jotka ovat palanneet pilviarkkitehtuurista takaisin omaan konesalialustaan. Kaikki vaihtoehdot ovatkin nykyään yhtä käyttökelpoisia, valitsetpa sitten oman konesalin, kumppanin konesalin tai pilvikapasiteetin. […]
Lue lisää

Konesalien pilviarkkitehtuuri on ollut vuosia ihmisten huulilla ja se onkin jo tätä päivää monissa organisaatioissa. Monet suunnittelevat pilveen siirtymistä, osa hyödyntää sen parhaat puolet tietyissä sovelluksissa / alustoissa hybridinä, ja on myös niitä organisaatioita, jotka ovat palanneet pilviarkkitehtuurista takaisin omaan konesalialustaan.

Kaikki vaihtoehdot ovatkin nykyään yhtä käyttökelpoisia, valitsetpa sitten oman konesalin, kumppanin konesalin tai pilvikapasiteetin. Yleensä paras lopputulos saadaankin näiden eri alustojen yhteistyöllä eli hybridialustalla. Toki kumppanin konesalissa, kuten Marskidatan konesalipalvelussa, tulee pilvikapasiteetin omaisesti hybridimallin hyödyt, kun esimerkiksi latenssi ja käytettävyys ovat hyvällä tasolla, mutta kustannukset ja datakuormat hyvin hallittavissa.

Dell Technologies tarjoaa näitä ratkaisuja organisaatioiden omille ja kumppanien konesalialustoille sekä julkisille pilvialustoille. Kollegani Börje kirjoitti blogissaan, miksi valita Dellin tuotteet vuonna 2022. Keskityn tässä blogissa antamaan vinkkejä sopivan palvelinalustan valintaan.

Siirtyisimmekö pilveen?

Kun dataa ja sovelluksia aletaan siirtää omasta konesalista pilveen, voi matkalla tulla useita seikkoja, joita ei ole osattu huomioida, joihin matka meinaa tyssätä heti alkuunsa. Pilveen siirrytään yleensä kustannustehokkuuden sekä skaalautuvuuden vuoksi, esimerkiksi kapasiteetti sopeutuu nopeasti äkillisiin kuormapiikkeihin ja vastaavasti kapasiteetti saadaan tarpeen mukaan alennettua tehokkaasti. Näiden hyötyjen ja etujen tulokset vaativat kuitenkin aktiivista otetta alustan ylläpitoon ja tuloksena voi olla kasa tyytymättömyyttäkin. Kaikkea ei kannata suin päin siirtää pilveen, sillä edessä voi olla lumipalloefekti pilvikapasiteetin tarpeessa.

Pilvialustan rakentaminen

Pilveen siirtyminen on tehty hyvin helpoksi, ja käyttöönotossa sekä sen suunnittelussa on helppo oikaista. Pilvialustan rakentaminen on kuitenkin sama asia kuin fyysisen palvelinympäristön luominen, huomioon täytyy ottaa esimerkiksi datayhteydet, tietoturva, palvelutaso ja tietysti rajaehdot kapasiteetille. Nämä seikat ovat suorassa yhteydessä palveluiden käyttäjäkokemukseen ja kustannuksiin. Yrityksen kustannukset voivatkin kasvaa räjähdysmäisesti oletettujen säästöjen sijaan.

Monet mieltävät, että oma konesali on tuttu ja turvallinen vaihtoehto, kun laitteet ovat ”omissa käsissä” eli helposti hallinnoitavissa ja ylläpidettävissä. Digitalisaatio ja liiketoiminnan vaatimukset joustavuudelle vaatii kuitenkin entistä enemmän skaalautuvuutta ja kriteerit alustalle ovat nousseet, joita taas pilvi tarjoaa houkuttelevasti.

Millä alustalla ja missä yrityksen tiedon ja sovellusten tulisi sijaita?

Tähän ei varmastikaan ole yhtä ja oikeaa vastausta. Todennäköisesti molemmissa, eli pilvessä sekä omassa tai palveluntarjoajan konesalissa. Alustan määrittelyn lähtökohtana on sovellusten ja datan vaatimukset käytettävyydessä, sijainnissa sekä kriittisyydessä.

Usein yrityksen data on tärkeimpiä voimavaroja ja sen käytettävyys on varmistettava joka tilanteessa, ja sen tulee sijaita useissa lokaatioissa varmistettuna. Aikaisemmin asiaa ajeltiin ehkä enemmänkin palvelimen suorituskyvykkyyden mukaan, esimerkiksi miten raskasta kuormaa palvelimilla pyörii ja tällöin tekniset ominaisuudet olivat suuressa roolissa. Nykyään vaihtoehtoja sijoituspaikalle onkin useita, esimerkiksi julkipilvi, oma palvelinympäristö ja kumppanin, eli esimerkiksi Marskidatan tuottama konesalipalvelu.

Lähtökohtana voidaankin pitää sitä, että on määriteltävä kuinka tärkeää liiketoiminnan kannalta data ja sen käytettävyys on. Kaikki data ei ole saman arvoista, ja onkin luontevaa jaotella dataa ja resursseja erilleen niiden tarpeiden mukaan. Esimerkiksi tuotantoympäristön käytettävyys on turvattava hinnalla millä hyvänsä ja taas toisaalta testi/demoympäristö voi olla hieman kevyemmin turvattu, esimerkiksi katkoksilta.

Kaikkea dataa ei kannata väkisin viedä pilveen, sillä valtavat raakadatamassat tuovat turhia kustannuksia ja ne voidaan käsitellä ja jalostaa esimerkiksi applikaatioiden käyttöön valmiiksi omilla palvelimilla. Jos näin ei tehtäisi olisi datan kulutus täysin loputonta pilvessä.

Dell EMC VxRail -tuotteet helpottavat virtualisoitujen sovellusten käyttöönottoa.  VxRAilin avulla yrityksen konesali nykyaikaistuu, hybridipilven käyttö nopeutuu ja pilvinatiivit sovellukset otetaan käyttöön. VxRAil-laitteet tarjoavat hyvin ennustettavaa suorituskykyä eri kokoonpanovaihtoehdoissa mihin tahansa HCI-käyttötarkoitukseen.

Palvelinympäristön tietoliikenneyhteydet ja tietoturva

Palvelinympäristöön liittyen olennainen toimivuuden kannalta on myös tietoliikenneyhteydet sekä tietoturva. Näihin liittyen on otettava huomioon kokonaisuuden riskienhallinta, ja usein pohditaankin jo alkuvaiheessa vaikutuksia liiketoimintaan ja mahdollisia mainehaittoja sekä sanktioita mikä palvelut ei ole käytettävissä 24/7 niin vaadittaessa.

Palvelinympäristön tulevaisuutta pohtiessa onkin hyvä lähteä liikkeellä kartoittamalla tarpeet tulevalle alustalle, johon me tarjoamme mainioita työkaluja. Ja usein paras lopputulos saadaankin hybridialustalla, se yhdistää pilvipalvelun joustavuuden sekä paikallisten resurssien turvallisuuteen. Se varastoi, hallinnoi ja jakaa datasi turvallisesti ja tehokkaasti.

Marskidatan mitoitus- ja analysointityökalu avuksesi

Tarjoamme mitoitus- ja analysointityökalun datan kapasiteetin ja kuorman selvitykseen nykyisestä ympäristöstä, jolla saadaan puolueeton raportti datan analytiikasta ja suuntaviivoja mahdollisista kustannuksista esimerkiksi pilvikapasiteetissa tai omassa konesalissa. Lopputuloksena saatujen faktojen perusteella onkin helpompaa valita ja vertailla eri vaihtoehdoista itselle tehokkain alusta käytettävyydessä sekä kustannuksissa. Mittaus tapahtuu ympäristössä halutulta aikaväliltä laitteista agentittomasti ja tietoturvallisesti.

Viisi vinkkiä palvelinalustan valintaan:

  1. Määrittele datan arvo liiketoiminnan kannalta
  2. Kartoita vaihtoehdot, käytä työkaluamme ja meitä apuna
  3. Hyödynnä eri alustojen parhaat puolet omaan toimintaan
  4. Tietoliikenne olennaisena osana alustaa
  5. Tietoturva olennaisena osana alustaa
Henri Pulkkinen_Marskidata

Henri Pulkkinen

Account Manager

044 320 6101

henri.pulkkinen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down