Viimeisen vuosikymmenen ajan tieto- ja viestintäteknologian tarjoamat palvelut ovat siirtyneet nousevissa määrin virtuaalisille alustoille. Syitä tälle trendille on lukuisia, mutta merkittävimpiä tekijöitä ovat varmasti soveltuva operointi ja tiedon yhtenäisyys. Se tarkoittaa, että olosuhteisiin sopeutuminen, esimerkiksi tiedon säilytysmuodon kannalta, on yhtä olennainen osa pilvipalveluita, kuin tiedon muuttumattomuus tilanteesta riippumatta.
Yksi valtti, mikä takaa suurien teknologiayritysten toimintapohjan, on laajat infrastruktuurin juuret, jotka mahdollistavat lähes mittaamattoman resurssitarjonnan. Ajantasainen kokemus alalla tuo laajan osaamiskannan ja ratkaisukeskeisen tukijärjestelmän ongelmatilanteita varten.
Azure on Microsoftin tarjoama pilvipalvelualusta ja -infrastruktuuri, joka auttaa yrityksiä rakentamaan, hallinnoimaan ja käyttämään sovelluksia erilaisissa pilviympäristöissä, kuten julkisissa, yksityisissä ja hybridipilvissä. Se tarjoaa laajan valikoiman pilvipalveluita, kuten laskentaa, tietokantoja, tallennusta, verkkoja ja paljon muuta. Tämä mahdollistaa skaalautuvuuden, joustavuuden ja kustannustehokkuuden. Azure mahdollistaa myös kehittyneiden teknologioiden, kuten tekoälyn ja koneoppimisen, hyödyntämisen.
Pilvipalveluiden tallennusmahdollisuuden käyttöhyödyt ovat yhtä suotuisat suuressa, keskikokoisessa, kuin pienemmässäkin yrityksessä, jonka toimintaan on rinnastettu merkittävä määrä tietodataa tai sen korvaamatonta arvoa. Sen parhaat puolet lupaavatkin, että kaikki tieto pysyy koskemattomana, saatavilla ja turvattuna. Tämän lisäksi käytettävissä on useita tallennusvaihtoehtoja, jotka voi valita oman tarpeen mukaan. Alla on esimerkkejä muutamasta skenaariosta:
Azuren valikoimassa myös erilaisia arkistointi- ja varmuuskopiointitapoja, jotka vaikuttavat porrastavasti säilytykseen liittyviin kuluihin. Riippuen kysymyksistä:
Sekalaisen datan (Blob) varastointiin on olemassa seuraavanlaisia tasoja käyttötarpeen mukaan:
Jokaisesta tallennetusta bitistä Microsoft Azure tarjoaa saman tietokeskuksen sisällä kolmet kappaleet ilman lisäkuluja. Se itsessään tarjoaa oikein sujuvan takuun siitä, että tieto pysyy rakennuksen sisällä saavutettavissa verkon yli, ellei poikkeavaa ongelmaa muodostu. Poikkeustilanteisiin kuuluu ennalta ilmoitetut huoltokatkokset ja katastrofaaliset tapahtumat. Ne ovat usein ulkoisista tekijöistä kantautuvia seuraamuksia, joihin kuuluu muun muassa tulvat ja laajat sähkökatkokset.
Suojatakseen asiakkaita äärimmäisten tilanteiden aiheuttamilta palvelukatkoksilta ja tietojen menetykseltä, Microsoft Azure tarjoaa monimuotoista varastointiratkaisua hajauttamalla kopioidut kappaleet useampaan fyysiseen tietokeskukseen mantereiden, maiden ja kaupunkien välillä.
(Microsoft, 2024)
Tietojen perinteisessä käsittelyssä piilee monenlaisia riskejä, jotka ulottuvat epäsiallisesta säilömisestä aina sen täydelliseen hävittämiseen saakka. Näitä riskejä ei kuitenkaan tule usein ajatelleeksi vasta kun jotain peruuttamatonta tapahtuu. Esimerkiksi jos kovalevyn ikä olisi tullut päätökseensä odottamattomasti kesken tärkeää projektia tai jos kannettava tipahtaisi työpöydältä lattialle.
Kun tärkeä virtuaalinen materiaali on sopivassa paikassa, on harkitsemisen arvoista luoda yleiskuva sen käyttöympäristöstä, johon kuuluvat lähiverkko ja päälaitteet. Niiden suojaaminen käy käsi kädessä erilaisten kiristyshaittaohjelmien estämiseen, luvattoman pääsyn välttämiseen tai tiedon sieppausyritysten torjuntaan. Päätavoitteemme onkin auttaa minimoimaan kaikki edellä mainitut mahdolliset haitat parhailla työkaluilla ja toimintatavoilla.
Tietoturvallisuuden takaamiseksi vaihtoehtoja ovat:
Jos Azuresta toivoo arjen tukea työympäristöön niin olemme aikaisemminkin keskustelleet asiasta blogissa: Azure – joustava alusta modernille työympäristölle.
Azure takaa, että tieto pysyy koskemattomana, saatavilla ja salattuna.