Oletko juuri hankkinut uuden puhelimen tai tabletin? Ja nyt olisi se hetki, kun tulisi miettiä laitteeseen sopivat lisävarusteet. Käyn tässä blogissani lyhyesti läpi erilaiset puhelimien ja tablettien lisävarustekategoriat sekä muutamat vinkit toimivien lisävarusteiden valintaan.
Erilaiset kotelot ja suojakuoret huolehtivat, että uusi laitteesi kestää paremmin iskuja ja kolhuja. Materiaalien ja värien kirjo suojakuorissa on loputon. Sinun tulee vain päättää, mitkä kaikki ominaisuudet suojakuoreesi haluat. Haluatko, että suojakuoren mukana kulkee myös tärkeimmät korttisi? Haluatko mahdollisimman ohuen ja huomaamattoman suojakuoren? Vai onko laitteesi niin kovalla käytöllä, että sinun tulisi harkita kovempaa kulutusta kestävää suojakuorta?
Oletko koskaan miettinyt, miten helppoa tietojasi on kalastella ihan vaan kurkkimalla puhelimesi näyttöä olkasi yli, kun käytät puhelintasi julkisella paikalla?
Tietosuojalasi suojaa laitettasi kahdella eri tavalla. Tietoturvasuodatin estää uteliaat katseet ja pitää näyttösi sisällön vain sinun tiedossasi. Karkaistu lasi puolestaan ottaa vastaan fyysiset osumat ja suojaa puhelimesi herkän näytön. Tietosuojalasissa on tietoturvakerros, joka pimentää näytön sivulta päin katsottuna.
Puhelimen tietosuojalasi takaa yksityisyytesi esimerkiksi julkisilla paikoilla, lentokentällä, ravintolassa ja bussissa. Ethän halua käyttää puhelintasi muiden katseiden alla. Tietosuojalasi huolehtii yksityisyydestäsi ja samalla se suojaa puhelimesi näyttöä turhilta kolhuilta. Tällainen panssarilasi on ehdoton työkaveri kaikille, jotka käyttävät puhelintaan yrityskäytössä tai viettävät paljon aikaansa esimerkiksi ruuhkaisilla kentillä ja julkisissa kulkuvälineissä. Tietoturvasuoja myös himmentää näytön valoa, eikä tällöin rasita samalla tavalla silmiä.
Muistathan siis seuraavan kerran laitteesi suojakalvoa hankkiessa varmistaa, että kyseessä on varmasti juuri tietosuojalasi.
Yksi tärkeimmistä lisätarvikkeista on ehdottomasti varavirtalähde eli Powerbank, jolla voi ladata mobiililaitteita reissun päällä. Varavirtalähde pelastaa pulasta silloin kun akku loppuu väärällä hetkellä, eikä seinästä ole saatavilla virtaa. Pienimmät varavirtalähteet (2000– 3000 mAh=milliampeeria) toimivat hätävirtana yhden päivän matkoilla, kun taas isot (10 000–20 000 mAh=milliampeeria) ovat toimivampia useamman päivän matkoille.
Powerbankkeja kannattaa hankkia useampi eri tarkoituksiin, kuten autoon, veneeseen ja mökille. Tiettyihin laitemalleihin on saatavilla myös langattomia latausratkaisuja.
Mobiililaitteiden telineet pitävät laitteesi mukana vauhdikkaassakin menossa. Telineiden avulla voit kiinnittää laitteesi tukevasti autoon, veneeseen, polkupyörään, moottoripyörään, työkoneisiin ja moniin muihin kohteisiin.
Tyypillisesti langattomat nappikuulokkeet jaotellaan kahteen eri ryhmään, täysin langattomiin ja osittain langattomiin kuulokkeisiin. Osittain langattomissa kuulokkeissa oikea ja vasen kuuloke yhdistyvät toisiinsa jonkinlaisella johdolla, mutta kuulokkeita ei yhdistetä fyysisesti mobiililaitteeseen. Täysin langattomat nappikuulokkeet ovat suositumpia, sillä niissä kumpikin kuuloke on oma, toisesta riippumaton kuuloke, joka yhdistyy mobiililaitteeseen.
Kuulokkeita valitessa kannattaa kiinnittää huomiota niiden akun kestoon. Usein langattomien kuulokkeiden akun kesto ilmoitetaan kahdella tavalla. On itse kuulokkeiden akun kesto sekä kuulokkeiden akun kesto mukana tulevan latauskotelon kanssa. Kotelo on siis itsessään pieni varavirtalähde, johon laittamalla kuulokkeet lataavat itseään. Kotelon antamalla lisäajalla ei usein ole suurta merkitystä, sillä kuulokkeita ja koteloa tavallisimmin ladataan tavallisella USB-laturilla.
Aktiivinen melunvaimennus (ANC) tarkoittaa sitä, että kuulokkeissa itsessään on myös pienet mikrofonit, joilla kuulokkeet kuuntelevat ympäristönsä ääniä, kuten lentokoneen huminaa tai liikenteen melua. Tämän taustamelun pohjalta kuulokkeet luovat vastaääntä, joka kumoaa ulkoapäin kuuluvan äänen. Vastamelukuulokkeet ovat aivan ehdoton juttu esimerkiksi avokonttorissa tai jos töitä tehdään paljon julkisissa tiloissa.
Kuulokkeita valitessasi, mieti ainakin näitä:
Kollegani Eelis on kirjoittanut blogissaan tarkemmin kuulokehankinnoista, joten tsekkaa Eeliksen vinkit tästä.
Me Marskidatalla autamme mielellämme sinua löytämään omaan laitteeseesi yhteensopivat ja käyttöäsi hyödyntävät lisävarusteet.