Hybridityön aikaa on nyt eletty viimeiset kaksi vuotta ja se alkaakin olemaan monille arkipäivää. Koska hybridityöskentely tulee varmasti olemaan läsnä myös tulevaisuudessa, on tärkeää, että työvälineet pidetään ajan tasalla ja työn laatua parantavia ratkaisuja tehdään jatkossakin. Laitteet päivittyvät huimaa tahtia ja ne vastaavat aina vaan paremmin työn vaatimuksia.
Kun siirryimme etätapaamisiin, useissa yrityksissä hankittiin pika-aikataululla kotitoimistoille kuulokemikrofoneja, jotta päästiin jatkamaan töitä Teamsin välityksellä. Nopeimmat ehtivät hankkia tarpeeseen sopivia välineitä, mutta monet joutuivat ostamaan sitä mitä oli saatavilla, koska kysyntä oli niin valtavaa. Joku saattoi peräti kaivaa kotoa työpöydän laatikosta omat vanhat kuulokkeet, jotka olivat sopiva väliaikainen ratkaisu.
Täysin etänä työskentely on muuttumassa hiljalleen hybridityöksi, jossa osa työajasta tehdään kotona ja osittain ollaan toimistolla. Jotkut ovat siirtyneet kokonaankin takaisin toimistoihin, jolloin kuulokkeilta vaaditaan hieman eri asioita kuin hiljaisessa kotitoimistossa työskennellessä. Nyt onkin siis erinomainen paikka miettiä, onko aikaisemmin hankitut laitteet enää tarkoitusta vastaavia, vai pitäisikö muuttuneisiin ympäristöihin hankkia sopivammat laitteet.
Kuulokemikrofonin hankinnassa on hyvä ottaa huomioon se, missä ja minkälaista työtä tehdään. Hybridiajassa on ominaista, että töitä tehdään kotona, toimistossa sekä esimerkiksi kahvilassa tai junassa. Siksi onkin tärkeää, että käytettävien laitteiden ominaisuudet vastaavat useita ympäristöjä, ettei työn laatu kärsi paikan vaihtuessa. Kotitoimistolla toimiva ratkaisu ei välttämättä ole paras hälyiseen toimistoympäristöön.
Kuulokkeiden hankinnassa on hyvä miettiä, kuinka paljon taustahälyn vaimennusta haluaa. Mikäli taustaääniä on paljon, vastamelukuulokkeet ovat silloin paras valinta. Kun ulkopuolista ääntä ei ole paljon, vastameluominaisuuden voi kytkeä pois päältä tai ulkopuolisia ääniä voi jopa korostaa. Jos tekee pääasiassa hiljaisessa paikassa töitä, riittää taustamelun vaimennus blokkaamaan ylimääräiset äänet pois.
Etäpalavereissa käyttäjälle itselleen näkyvin osa on se, miten ääni kuuluu vastapuolelta. Jos ääni kuuluu tarpeeksi hyvin itselle, ei ehkä tule ajatelleeksi, miten palaverin vastapuolelle oma ääni kuuluu. Oman äänen kuuluminen laadukkaasti kokouksen toisille osapuolille on helpompi unohtaa, koska sitä ei välttämättä itse huomaa. Yleensä palautteen saa vasta, jos ääni pätkii pahasti. Kuulokkeiden mikrofonit kehittyvät myös hyvää vauhtia ja ne pystyvät jo tehokkaasti poistamaan taustamelua, jolloin vastapuolelle kuuluu vain käyttäjän oma ääni, ei taustamelu. Puomimikrofonilliset kuulokkeet ovat aina lähtökohtaisesti parempia hälyiseen ympäristöön, koska ääni otetaan läheltä suuta. Parhaissa kuulokkeissa puomin saa kokonaan piiloon, silloin kun siirrytään hiljaisempaan ympäristöön.
Kuulokkeiden hankinnassa kannattaa miettiä myös niiden kytkettävyys muihin laitteisiin. Hyvät Bluetooth-kuulokkeet voi kytkeä yhtä aikaa tietokoneeseen sekä matkapuhelimeen ja kuulokkeet ottavat automaattisesti äänen siitä laitteesta, josta ääni milloinkin kuuluu. Tämä ominaisuus helpottaa työskentelyä, kun ei tarvitse jatkuvasti vaihdella äänilähdettä eri laitteisiin.
Kuulokemikrofoneja saa myös Microsoft-sertifioituna, jolloin ne sopivat optimaalisesti Teamsin käyttöön. Yhdellä napin painalluksella kuulokkeista saa esimerkiksi vastattua Teams-puheluun, jolloin yhteistyö on saumatonta.
Itselleni kuulokemikrofonissa on tärkeää, että ne istuvat hyvin päähän ja mikrofoni ja äänenlaatu ovat hyviä. Toimistolla ollessa vastameluominaisuus on useimmiten päällä ja puomimikki suun vieressä. Kun taas siirryn kotitoimistolle, puomi siirtyy sivuun, mutta äänenlaatu pysyy kuulokkeissa silti hyvänä.
Marskidatan valikoimaan kuuluu useiden eri valmistajien kuulokemikrofoneja, joten pystymme valitsemaan kuhunkin tilanteeseen sopivat laitteet. Kouluttaudumme myös jatkuvasti ja pysymme kartalle uusista malleista ja ominaisuuksista mitä kuulokkeiseen tulee. Siksi on järkevää ottaa mukaan ammattilainen, jotta ei tule turhaan hutiostoksia.