Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Windows 11 – Missä mennään?

Windows 11 julkaistiin 5.10.2021. Vanha viisaus kertoo, ettei uusia merkittävästi vanhasta muuttuneita ohjelmistoversioita eikä varsinkaan käyttöjärjestelmäversioita kannata asentaa heti. On olemassa riski, että kaikki hajoaa tai vähintään jotain sekoaa. Muinaisesta perimätiedosta vähät välittämättä eksyin päivittämään oman työvälineeni uuteen Windows 11 -käyttöjärjestelmään lokakuun puolivälin tienoilla, ensimmäisen uudelle käyttöjärjestelmälle julkaistun kuukausipäivityksen jälkeen. Nyt noin puoli vuotta päivityksen […]
Lue lisää

Windows 11 julkaistiin 5.10.2021. Vanha viisaus kertoo, ettei uusia merkittävästi vanhasta muuttuneita ohjelmistoversioita eikä varsinkaan käyttöjärjestelmäversioita kannata asentaa heti. On olemassa riski, että kaikki hajoaa tai vähintään jotain sekoaa. Muinaisesta perimätiedosta vähät välittämättä eksyin päivittämään oman työvälineeni uuteen Windows 11 -käyttöjärjestelmään lokakuun puolivälin tienoilla, ensimmäisen uudelle käyttöjärjestelmälle julkaistun kuukausipäivityksen jälkeen. Nyt noin puoli vuotta päivityksen jälkeen… mikä kaikki meni metsään, vai menikö mikään? Minne tie vie?

Reissukokemuksia Windows 11 matkassa

Käyttöjärjestelmäpäivitys itsessään sujui sutjakkaasti. Täysin ongelmitta en ole selvinnyt, mutta loppujen lopuksi siirtymä on ollut yllättävän kivuton. Työnteon pysäyttäviä tai etenemistä merkittävästi hidastavia töyssyjä ei ole tullut eteen. Yhdessä laiteajurissa oli muistivuoto, mikä aiheutti ongelmia koneen ollessa pitkiä aikoja ilman uudelleenkäynnistystä tai sammutusta. Samoin resurssienhallinta kangerteli jonkin aikaa bugin takia, jolloin tiedostojen paikannus kesti pidempään kuin olisi toivottavaa. Nämä molemmat ongelmat ovat sittemmin korjaantuneet päivitysten myötä. Yhtenä Windows 11:n tuomana uutena ominaisuutena on ikkunoiden automaattinen siirto tutuille paikoilleen kytkettäessä laite takaisin telakkaan ja erillisiin näyttöihin. Eräs käyttämistäni sovelluksista ei toimi oikein tämän kanssa ja ikkunan sijainnin joutuu selvittämään käsipelissä, mikä vastaa normaalitilannetta aikaisemmissa Windowseissa. Melko vähällä päänvaivalla on siis selvitty.

Windows 11:n käyttöliittymä poikkeaa hieman totutusta, eikä se ole tehtäväpalkin tai aloitusvalikon osalta ainakaan toistaiseksi yhtä kattavasti muokattavissa kuin Windows 10:ssä. Se, koituuko tästä murhetta, riippuu käyttötarpeesta ja käyttäjän tottumuksista. Tehtäväpalkin kuvakkeet ovat oletusarvoisesti keskitettyjä eikä palkkia voi siirtää näytön laidoille tai yläosaan. Keskitetyt kuvakkeet vaativat hieman poisoppimista, koska varsinkin alussa kursori hakeutui vanhasta tottumuksesta vasempaan alakulmaan valikkoa hamuamaan. Kuvakkeet saa laitettua asetuksista takaisin palkin vasempaan laitaan, mutta päätin totutella uuteen oletusasetukseen. Mielestäni keskitetyt kuvakkeet ovat lopulta parempi vaihtoehto, koska ne ovat useimmiten lähempänä kursoria ja kohteeseen pääsy nopeutuu.

Aloitusvalikkoon mahtuu kerrallaan näkyviin 18 kpl kiinnitettyjä kuvakkeita, minkä olen kokenut riittäväksi. Suurempaa kuvakemäärää joutuu skrollaamaan. Harvemmin käynnistettävät sovellukset olen käynnistänyt haun kautta kuten ennenkin. Asetukset-sovellusta on myös uudistettu ja selkeytetty. Pääkategoriat ovat nyt allekkain vasemmassa laidassa ja tieto on aseteltu tiiviimmin, mutta silti kosketusnäyttöjä ajatellen toimivasti. Kaikki koneelle asennetut ohjelmistot ovat toimineet kuten kuuluu ja kaiken kaikkiaan töiden teko on sujunut siinä missä ennenkin.

Turvallista matkaa

Yhtenä merkittävistä Windows 11 eduista voidaan pitää sen tietoturvaominaisuuksia. Windows 10:n ”Secured-core PC” -konseptin viitoittama tie on otettu uudeksi pohjatasoksi Windows 11 suunnittelussa. Nämä uudet tietoturvaominaisuudet asettavat vaatimuksia laitteistolle. Kovimmat vaatimukset kohdistuvat tietokoneen prosessoriin, toisena yleisenä kompastuskivenä on ollut TPM 2.0 -turvapiiri (Trusted Platform Module).

TPM 2.0 -turvapiirin sisällyttäminen uusiin laitteisiin on ollut Microsoftin vaatimuksissa laitevalmistajille jo Windows 10:n julkaisusta alkaen. TPM:n kohdalla ongelmana onkin ollut yleensä se, että turvapiiri on ollut oletuksena pois käytöstä, jolloin W11-yhteensopivuus vaatii asetusmuutoksia laitteelle. Prosessorin suorituskyvyn osalta vaatimuksia nostavat virtualisointipohjaiset tietoturvaominaisuudet. Peukalosääntönä yli neljä vuotta vanhat laitteet Intel-prosessorilla tai yli kolme vuotta vanhat laitteet AMD-prosessorilla eivät ole yhteensopivia Windows 11:n kanssa.

Kyydistä tipahtaneet

Modernina digitaalisena työskentelytilana toimivan Microsoft Teamsin syvempi integraatio käyttöjärjestelmään ei valitettavasti ole vielä valmis. Nykyinen Electron-pohjainen Teams on korvautumassa Edge WebView2:n varaan rakennetulla Teams 2.0 -sovelluksella, mutta se ei vielä toimi yrityksen tai oppilaitoksen 365-tileillä. Samasta syystä Windows 11:n tehtäväpalkista löytyvään Teams Chat -sovellukseen kirjautuminen on toistaiseksi mahdollista vain kuluttaja-asiakkaille tarkoitettua Microsoft-tiliä käyttäen. Uudistuneen Teamsin julkaisu yrityskäyttäjille tapahtuu näillä näkymin kuluvan vuoden aikana. Sen julkaisuun asti on käytettävä nykyistä versiota.

Toinen odotettu mutta vielä julkaisematon ominaisuus on mahdollisuus suorittaa Amazon Appstoren kautta saatavilla olevia Android-sovelluksia Windowsin virtualisointiominaisuuksien avulla (Windows Subsystem for Android). Tämä uusi ominaisuus on tällä hetkellä julkisessa testivaiheessa Yhdysvalloissa. Tarkemmasta julkaisuajankohdasta ei vielä ole tietoa. Android-sovellusten käyttöä Windowsissa odottavien kannattaa myös huomioida se, että ominaisuuden hyödyntäminen vaatii laitteistolta enemmän kuin mitä Windows 11:n minimivaatimukset ovat.

Minne mennään?

Tie vie kohti pilveä. Jo Windows 11:n asennusvaihe on muuttumassa niin, että kone liitetään heti alkuunsa yrityksen domainiin, oli se sitten paikallisella palvelimella, palvelukumppanin konesalissa tai Microsoftin pilvessä. Tämä edellyttää, että laitteessa on oltava vähintään Windows 11 Pro -käyttöjärjestelmä. Useimmilla tämä on kunnossa, mutta ei kaikilla. Mikä tahansa ”Giganttikone” ei yksinkertaisesti sovellu.

Etenkin pienemmissä yrityksissä saatetaan edelleen käyttää paikallisia käyttäjätilejä koneelle kirjautumiseen, mutta paikallisista tileistä on tulossa uhanalainen laji. Niiden luonti on edelleen mahdollista, mutta näillä näkymin se on jatkossa työläämpää. Paikallisia tilejä käyttäessä myös ongelmat ja muutostarpeet tulevaisuudessa ovat todennäköisempiä, joten niistä luopumista päivittäisessä käytössä on alettava harkitsemaan. Jos omaa tai vuokrattua palvelinympäristöä ei ole, tulee Microsoft 365 -yrityslisensseistä lähes välttämättömiä jo pelkän laitteille kirjautumisen kannalta.

Useimmilla yrityksillä ja organisaatioilla on jo käytössään Microsoft 365 -palveluita, mutta niitä ei välttämättä vielä hyödynnetä täysimääräisesti. Tähän kannattaisi kuitenkin nyt kiinnittää huomiota, koska Windowsista sovelluksineen on tulossa yhä enemmän kurkistusikkuna pilveen: siellä pyörii niin yrityksen sisäinen kuin ulkoinen viestintä, pilvi on oletusarvoinen tietojen tallennuspaikka yrityksen datalle ja tärkeimmät päivittäiset työkalut ovat pilvipohjaisia. Tästä syystä perusteellisempi Microsoft 365 -tilien suojaus on oleellinen rakennuspalikka. Pilvitilin varjeleminen suojelee päivittäisen työnteon ydintä.

Opasta vailla?

Windows 10:n tuki loppuu 14.10.2025. Varsinaisia isoja päivitysprojekteja emme ole vielä tehneet, mutta Windows 11:sta on jo asennettu tuotantokäyttöön ja tullaan asentamaan yhä enemmän. Ilmaiselle Windows 11 -päivitykselle ei ole ilmoitettu takarajaa, mutta sellainen voi vielä tulla. Jos käytössänne on tuoreita Windows 10 -laitteita ja haluaisitte päivittää ne uuteen käyttöjärjestelmään, voimme kartoittaa tilanteen ja auttaa projektissa. Voimme myös olla tukena pilvisiirtymän suunnittelussa ja toteutuksessa niiltä osin kuin se on yrityksellänne vielä edessä. Kysyvä ei tieltä eksy.

Vaikka nyt käytössä olevia laitteita ei aikoisikaan päivittää uuteen Windowsiin, seuraavat laitehankinnat saattavat hyvinkin tuoda uuden käyttöjärjestelmän taloon ja sitä kautta tiukemman nivoutumisen Microsoftin pilvipalveluihin. Huolellisella suunnitellulla ja toteutuksella vältetään käyttäjätili- ja lisenssikaaos, turhat katkokset sekä yrityksen tietoturvan ajautuminen umpikujaan.

Antti Hämäläinen

Antti Hämäläinen

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down