Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Tulostusympäristö voi olla riski tietoturvalle

Voiko tulostaminen olla uhka tietoturvalle? Voidaanko tulostimia käyttää palvelunestohyökkäyksissä ja pääseekö niiden kautta uittamaan haittaohjelmia yrityksen IT-ympäristöön? No entä skenaario, jossa tunnistautumaton käyttäjä skannaa monitoimilaitteella, ja tulostettuja papereita lojuu printterin vieressä pöydällä, tai yrityksen vierailija saa käyttöönsä talon wifi-verkon, jotta pääsee tulostamaan. Voisiko nämä aiheuttaa tietoturvariskin? Vastaus näihin kaikkiin kohtiin on KYLLÄ! Tarkistettavia asioita tulostusympäristöstä […]
Lue lisää

Voiko tulostaminen olla uhka tietoturvalle? Voidaanko tulostimia käyttää palvelunestohyökkäyksissä ja pääseekö niiden kautta uittamaan haittaohjelmia yrityksen IT-ympäristöön? No entä skenaario, jossa tunnistautumaton käyttäjä skannaa monitoimilaitteella, ja tulostettuja papereita lojuu printterin vieressä pöydällä, tai yrityksen vierailija saa käyttöönsä talon wifi-verkon, jotta pääsee tulostamaan.

Voisiko nämä aiheuttaa tietoturvariskin?

Vastaus näihin kaikkiin kohtiin on KYLLÄ!

Tarkistettavia asioita tulostusympäristöstä

Yrityksellä voi olla käytössään ikivanhoja monitoimilaitteita ja tietoturvakäytäntöjä, jotka eivät ole enää tätä päivää. Ikävät skenaariot voivat silloin olla mahdollisia, jos tulostimien tietoturva ei olekaan ajan tasalla.

On syytä tarkistaa, ovatko yrityksen tulostimet tietoturvallisesti yrityksen verkossa.

Tietoturva tulostamisessa on kokonaisuus, mikä voidaan jakaa kahteen osioon.

1. Käyttäjätason tietoturva

2. Laitteiden, ohjelmistojen ja verkkojen tietoturva

1. Käyttäjätason tietoturva

Aloitetaan tästä, eli käyttäjätason tietoturvasta tulostusympäristössä, sillä se vaikuttaa työntekijöiden työhön konkreettisesti. Jokainen meistä tunnistautuu käyttämälleen päätelaitteelle henkilökohtaisilla tunnuksilla, oli kyseessä sitten läppäri, tabletti tai älypuhelin. Miksi näin on?

Henkilökohtaisen tiedon turvaaminen

Haluamme pitää henkilökohtaiset asiat ja tiedostot ominaan, niin, ettei kuka tahansa pääse niihin käsiksi. Haluamme myös suojata omaa identiteettiämme. Tuskin kukaan haluaa, että tuntematon henkilö käyttää hänen identiteettiään omanaan.

Eli yksinkertaisuudessaan haluamme turvata tietoa ja rajoittaa sen käyttöoikeuksia.

Käytännön esimerkkitilanne

Haluatko sinä, että joku muu lueskelee tai vie tulostamasi paperit mennessään tulostimelta? Tuskin. Mahdollinen tilanne voisi olla, että tulostat arkaluotoista talous- tai HR-tietoa. Ajattelit poimia pikaisesti sen tulostimelta, mutta väliin tulikin puhelu, joka oli pakko ottaa, ja tällä aikaa asiakirjat tulostuivat yhteiskäyttöiselle tulostimelle kaikkien luettaviksi.

Skenaario, joka voisi tapahtua

Aamulla töiden alkaessa huomataan, että pari vanhaa sopimusmappia on unohtunut monitoimilaitteen viereen pöydälle. Pienen ihmettelyn ja tutkinnan jälkeen, laitteen lokista löytyy tieto, että joku on lähettänyt 220 sivua sopimustietoa outoon sähköpostiin, mutta kuka?

Aivan samat lainalaisuudet koskevat tulostusympäristöä. Käyttäjien tietojen, tiedostojen ja identiteetin suojaaminen pitää olla kunnossa. Samoin myös pääsyhallinta tulostusympäristössä.

Tietoturvallinen tulostuksenhallinta

Tulostusympäristön hallintaan löytyy Marskidatalta ratkaisu pilvipohjaisen tulostuksenhallinnan avulla. Helposti käyttöönotettavan järjestelmän avulla käyttäjiä on helppo hallita Entra ID -käyttäjähallinnan kautta. Tällöin voidaan myös määrittää tulostamisen ja skannaamisen oikeuksia käyttäjäryhmien avulla.

Turvallinen tunnistautuminen

Laitteiden käyttäjille järjestelmä tuo turvaa tulostamiseen, kun omat tulosteet eivät joudu vääriin käsiin, vaan tulostuvat paperille vasta tunnistautumisen jälkeen. Laitteelle tunnistamisen voi tehdä kulkuavaimella, kortilla tai vaikka mobiililaitteella. Tulosteet voi myös ottaa ulos eli tulostaa, miltä tahansa yrityksen tulostimelta, jos vaikka oman osaston laite sattuu olemaan varattuna.

Turvallinen tulostaminen

Tulostaminen on mahdollista myös suoraan SharePoint- tai Teams-kansioista, ilman, että tiedostoja avaa omalle työasemalle. Tietoturvan näkökulmasta tämä vaatii sen, että käyttäjällä on oikeus kansioihin. Etä- ja mobiilitulostus on myös mahdollista, mikä tuo vapautta tulostamiseen.

Skannauksessa voidaan hyödyntää järjestelmän tunnistautumista, esimerkiksi skannaamalla suoraan Microsoft 365 -sovellusten kansioihin. SharePoint, Teams ja henkilökohtainen OneDrive ovat tuettuja. Sähköpostilähetyksissä voidaan lähetysoikeuksia rajoittaa tietoturvan näkökulmasta esimerkiksi yrityksen ulkopuolelle lähtevien osalta. Normaali sähköpostin osoiteluettelo on käytettävissä samalla tavalla kuin Outlookin lähetyksissä.

2. Laitteiden, ohjelmistojen ja verkkoliikenteen tietoturva

Monitoimilaitteet ovat kuin mikä tahansa tietokone verkossa, joka voi saastua tai joka voidaan valjastaa haittaohjelmalla keräämään yrityksen verkosta tietoa tulevaa kyberhyökkäystä varten. Tämän vuoksi laitteiden, siellä käytettävien ohjelmien ja verkkoliikenteen suojaaminen on erittäin tärkeää, aivan kuten muiden IT-laitteiden, jotka verkossa pyörivät.

ZeroTrust-arkkitehtuurin mukaisesti ”mihinkään ei luoteta”.

Nykyaikaisten laitteiden omavalvonta

Nykyaikaiset laitteet valvovat itse itseään. Aina käynnistyksen yhteydessä laite tarkastaa itsensä tuntemattomien sovellusten tai tiedostojen varalta. Mikäli laite havaitsee jotain poikkeavaa, käynnistysprosessi keskeytyy.

Nykyaikaisten laitteiden suojaukset

Laitteen tallennustila on vahvasti salattu, jotta kriittinen tieto pysyy turvassa. Sisään rakennettu tietoturvaohjelmisto valvoo ja varmistaa laitteen käytönaikaisen suojauksen.

Mikäli yrityksessä on SIEM-järjestelmä (suojaustiedot ja tapahtumien hallinta) käytössä, voidaan nykyaikaiset tulostinlaitteet liittää järjestelmään, jolloin myös tulostinlaitteiden suojauksen tila saadaan liitettyä keskitettyyn valvontaan.

Nykyaikainen laitehallinta

Eritasoisien käyttöoikeuksien perusteella pystytään rajaamaan laitteiden ja sen käyttämien sovellusten määritysten muuttamista ja samalla rajaamaan tuntemattomien ohjelmistojen asentumisen koneelle.

Käytettävien ohjelmistojen tietoturva nojaa vahvaan tunnistautumiseen ja sitä kautta saatuihin käyttöoikeuksiin. Moniportaisella käyttöoikeusrakenteella ja MFA:lla varmistetaan, että ohjelmistojen määrityksiin pääsee vain auktorisoidut henkilöt. Myös tulostamisen verkkoliikenne tulee huomioida tietoturvallista tulostusympäristöä rakennettaessa.

Tutustu aiheeseen tarkemmin blogissa Monivaiheinen tunnistautuminen, eli MFA.

Vastaako yrityksen tulostusympäristö tietoturvan vaatimuksiin?

Edelleen tänä päivänä tulostusympäristö on yksi päänvaivaa aiheuttavista asioista henkilöille, jotka vastaavat yrityksen IT-ympäristön tietoturvasta. Ulkopuolisten kyberhyökkäysten määrä kasvaa jatkuvasti. Myös pienemmät yritykset ovat kiinnostuksen kohteena. On syytä huolehtia myös tämä osa-alue ajantasaiseen kuntoon.

Enemmissä määrin yrityksiä ohjataan lakien ja asetuksien kautta, joilla pyritään määrittämään yritysten kyberturvatasoa, sekä palautumiskykyä hyökkäysten varalta. Esimerkkinä monia yrityksiä koskettava NIS2-direktiivi, mikä astui voimaan 18.10.2024. Tutustu lisää aiheeseen OLETKO VALMIS NIS2-direktiiviin?

Suomalaisissa yrityksissä perus IT:n tietoturva onkin usein kunnossa liiketoiminnan vaatimalla tasolla. Onko samalla otettu huomioon tulostusympäristön ja sen tuomat haavoittuvuuden mahdollisuudet?

Nykyaikainen tulostusympäristö

Mikäli tulostusympäristön tietoturva kaipaa tarkastelua, ota yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi, myynti@marskidata.fi tai allekirjoittaneeseen. Tutustu lisää aiheeseen Marskidatan tulostusratkaisut.

Käyttäjän tietoturvan osa-alueet:

  • Tunnistautuminen
  • Turvatulostus
  • Tulostus/skannaus pilviarkistoon, SharePoint, Teams, OneDrive, Google
  • Mobiili-ja viesrastulostus
  • Asiakirjojen salaus

Laitteiden tietoturvan osa-alueet:

  • Haittaohjelmien tunnistus käynnistyksen yhteydessä
  • Eritasoiset salausmenetelmät
  • Käytön valvonta ja puhdistus
  • SIEM-integrointi
  • Verkkoliikenteen suojaus

Minimoidaan tietoturvariskit yrityksen verkossa ja laitetaan tulostusympäristön asiat kuntoon.

Kohti tietoturvallista tulostusympäristöä!

pekka määttänen

Pekka Määttänen

Director, Print

044 320 6100

pekka.maattanen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down