Työhyvinvoinnin käsitteen muodostavat työn mielekkyys, työturvallisuus ja työterveys. Myös työyhteisön ilmapiirillä, henkilöstön ammattitaidolla sekä osaavilla ja motivoivilla johtamistaidoilla on merkitystä ja ne voivat parhaillaan lisätä työhyvinvointia. Henkilökunnan hyvinvointi onkin tärkeä osa sujuvaa työelämää ja yrityksen menetystä.
Olen kuullut sanottavan, että yrityksen menestyksen taustalla on niinkin yksinkertainen asia kuin hyvä henkilökunta. Tämä on varmasti aivan totta, sillä ilman riittävää määrää osaavia henkilöitä ei tietenkään ole mahdollista kasvattaa yrityksen liiketoimintaa. Työntekijöiden on myös viihdyttävä työssään, jotta he jaksavat ja haluavat aina tehdä parhaansa työnantajayrityksensä menestyksen eteen. Mikäli aiemmin mainitut työhyvinvointiin liittyvät asiat (mielekkyys, terveys ja turvallisuus) ovat kunnossa, työntekijät jaksavat työssään paremmin, jolloin tuottavuus ja työhön sitoutuminen kasvavat. Tämä näkyy merkittävästi myös sairauspoissaolojen määrän vähenemisenä.
Meillä Marskidatalla on työhyvinvointiin liittyviin asioihin haluttu kiinnittää erityistä huomioita. Marskidatan johto uskoo vahvasti siihen, että työssään viihtyvä henkilökunta palvelee asiakkaitaan paremmin ja tuo tällöin parempaa menestystä myös yritykselle. Marskidata tarjoaa henkilöstölleen monenlaisia työsuhde-etuja. Näitä ovat muun muassa lounas- ja virkistysedut, hierontaetu, etätyömahdollisuus sekä kahvit ja pikkupurtavat.
Lakisääteisistä asioista kuten työterveyshuollosta ja vakuutuksista sekä työturvallisuuteen liittyvistä asioista on tietysti huolehdittu asianmukaisella tavalla. Työterveyshuollon ja vakuutusten osalta Marskidatalla on käytössä laajennetut vaihtoehdot.
Työhyvinvoinnin edistäminen kuuluu kuitenkin paitsi työnantajalle myös työntekijöille. Työnantajan vastuulle kuuluvat erityisesti turvallisuuteen, yhdenvertaiseen kohteluun ja johtamiseen liittyvät asiat. Työntekijän taas on huolehdittava oman osaamisensa ja työkykynsä ylläpitämisestä.
Työntekijän oman ammatillisen osaamisen kehittäminen on olennainen osa omaa työhyvinvointia. Suurimmassa osassa yrityksistä työntekijöitä kannustetaan kouluttautumiseen ja kehittymiseen. Meillä Marskidatalla kouluttautuminen on olennainen osa työntekoa. IT-ala on nopeasti kehittyvä ja Marskidatan tekijöiden on pysyttävä alan aallon harjalla.
Työntekijän työhyvinvointiin vaikuttaa todella paljon oma motivaatio työhön ja niin sanottu työn imu. Tällä tarkoitetaan työhön omistautumista ja uppoutumista eli myönteistä suhtautumista omaa työtään kohtaan. Työn imun seurauksena motivoituneisuus ja yleinen tyytyväisyys säilyy. Tällä on positiivisia seurauksia sekä työelämässä että myös vapaa-ajalla. Liikunta, lepo ja ravinto ovatkin asioita, joista työntekijän on hyvä huolehtia, jotta oma työkyky säilyy hyvänä.
Työympäristön ergonomia-asiat on myös syytä ottaa huomioon, kun puhutaan työkyvyn ylläpitämisestä. Aikaisemmassa blogissani ”Toimivilla työvälineillä sujuvaa työntekoa” olen kertonut ergonomisista työvälineistä ja sen vaikutuksesta työn tekemiseen. Meillä Marskidatalla kaikilla on käytössä ergonomiset työpisteet ja muut työn sujumiseen tarvittavat työvälineet. Marskidata tukee myös työntekijöidensä työmatka- ja arkiliikuntaa tarjoamalla mahdollisuuden työsuhdepolkupyörään.
Lisäksi meillä marskilaisilla on mahdollisuus työskennellä etätoimistolla omien työtehtävien sallimissa rajoissa. Todennäköisesti lähi- ja etätyön yhdistelmä on monissa tapauksessa paras vaihtoehto työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. Tällöin on mahdollista hoitaa tietyt erityistä keskittymistä vaativat työtehtävät rauhallisemmassa ympäristössä ilman keskeytyksiä, mutta olla myös osana työyhteisöä ja sen sosiaalista puolta. Nyt korona-ajan etätyön lisäännyttyä monissa työyhteisöissä onkin huomattu, ettei jatkuva etätyön tekeminen ole hyväksi työhyvinvoinnille. Olemme Marskidatalla kiinnittäneet myös erityistä huomiota digitaaliseen työympäristöön, josta tarkemmin kertoi Junior Modern Work Specialistimme Heli omassa blogissaan.
Työyhteisön selkeät työjärjestelyt, toiminnan jatkuva arviointi ja tavoitteiden tukeminen sekä uuden työntekijän huolellinen perehdytys ovat tärkeitä asioita, joilla yrityksen johto voi edistää työhyvinvointia, kehittää työyhteisöä ja sitä kautta yrityksen menestystä.
Marskidatan henkilökunta on monesti kiitellyt yrityksen perhekeskeisyyttä ja hyvää ilmapiiriä. Työyhteisön ”me-henkinen” ilmapiiri edellyttää, että jokainen osallistuu työyhteisön tukemiseen rakentavalla vuorovaikutuksella. Näihin vaikuttavat monet asiat, kuten yhteiset pelisäännöt ja niiden noudattaminen, avoimuus, ystävällisyys ja toisten kiittäminen. Myös henkilöstön sisäisissä tyytyväisyyskyselyissä suurin osa Marskidatan työntekijöistä on suositellut Marskidataa työnantajana. Esimerkiksi viimeisin eNPS-tuloksemme oli huimat 54!
Meillä on tällä hetkelläkin pari paikkaa auki, joten tsekkaahan rekrysivumme, jos vaikka sinä olisit seuraava marskilainen!