Marskidata logo
Marskidata logo
Ota yhteyttä
Blogi

Tavarat liikkuu ja viivakoodit vilisee

Kaupassa käydessä tarvikkeet skannataan itse ja kerätään suoraan kassiin. Maksu tapahtuu automaattisesti ilman ihmiskontaktia ja jonotusta, ulos käveltäessä. Jääkaappi lähettää ostoslistan, ja kauppa, jossa juuri olet asioimassa muistuttaa, että maidon kulutuksesi on 3,4 litraa viikossa ja olet viimeksi ostanut maitoa toissa päivänä kaksi litraa. Ostoskärryt ohjaavat sinut kohti maitohyllyä, mutta ensin koukataan proteiinijauhe ja ravintolisähyllyn […]
Lue lisää

Kaupassa käydessä tarvikkeet skannataan itse ja kerätään suoraan kassiin. Maksu tapahtuu automaattisesti ilman ihmiskontaktia ja jonotusta, ulos käveltäessä. Jääkaappi lähettää ostoslistan, ja kauppa, jossa juuri olet asioimassa muistuttaa, että maidon kulutuksesi on 3,4 litraa viikossa ja olet viimeksi ostanut maitoa toissa päivänä kaksi litraa.

Ostoskärryt ohjaavat sinut kohti maitohyllyä, mutta ensin koukataan proteiinijauhe ja ravintolisähyllyn kautta. Google on kertonut, että olet hankkinut kuntosalikortin ja etsinyt viimeisen viikon sopivaa kunto-ohjelmaa ympäri internettiä.

Leipähyllyn kohdalla ei ole paistopistettä, mutta tuoreen ruisleivän tuoksu kantautuu lähettyviltä. Sen tietokone on suihkauttanut eteesi, sillä olit juuri ohittamassa leipähyllyn ostamatta lempi ruisleipääsi.

No ehkä ei nyt aivan vielä, mutta varmasti joku päivä jotakin vastaavaa saadaan kokea. Ihmiset muuttuvat ja teknologinen kehitys on huimaa.

Jo pitkän matkaa enarit ja GTIN-koodit ovat vilistäneet kaupoissa, tuotekoodeissa sekä erilaisissa merkinnöissä. Olipa kyseessä valmistajan tuotteen uniikki EAN-koodi, jonka perusteella kauppa saa kassaan hinnan järjestelmästään tai hedelmävaaka, joka luo viivakoodin, josta käy ilmi tuote ja tuotteen painon mukainen hinta.

Kaikkien viivakoodien rinnalle on jo vuosia sitten tullut myös 2D-koodi, jonka käyttö on tosin lähtenyt huomattavasti hitaammin yleistymään. 2D-koodiin mahtuu paljon enemmän tietoa, sekä siitä saa tuhoutua huomattavasti tavallista viivakoodia suurempi osa sen edelleen vielä ollessa luettavissa. 2D-koodi voi sisältää vaikka tuotekohtaisen internetsivun, josta löytyy tuotteen tuotetiedot ja käyttöohje. Tästä syystä näitä koodeja nähdään monissa logistiikan ja teollisuuden käyttötarkoituksissa.

”Kumppani, joka puhuu samaa kieltä? Olipa kyseessä ERP- tai erillisen WMS-järjestelmän FIFO tai FILO, Lean tai 5S niin pelaamme yhteisellä draivilla samaan maaliin!”

Paljon hienoja sanoja ja lyhenteitä. Kaikille on kuitenkin aikansa ja paikkansa. Silti voimme poimia kakusta pelkät kirsikat, jos niin haluamme.

Harvemmin enää mikään tavara siirtyy paikasta toiseen ilman, että siihen laitetaan tarra tai luetaan jo olemassa olevaa merkintää. Samalla kerrotaan mitä ollaan viemässä ja mihin.

”Toimintamme perustuu pitkäjänteiseen kehittymiseen, nopeaan päätöksentekoon sekä tehokkaaseen tuotantoon. Marskidatan ja meidän yhteinen päämäärä on toimiva työympäristö ja hyvinvoivat työntekijät.

Jatkuvasti kehittyvä tuotekatalogi tuo uusia haasteita tuotemerkintöjen tekemiseen: muuttuvat valmistusmenetelmät ja -materiaalit vaativat uutta ajattelua merkintöjen luomiseen, siirtämiseen fyysisesti tuotteeseen sekä merkintöjen lukemiseen. Polku on ajoittain kivinen, mutta onneksi on Marskidatan lämmin käsi, joka ohjaa suurimpien nousujen ja syvimpien kuoppien ohi turvallisesti sekä asiantuntevasti.”

– Ville Saarelainen, Ouneva Group tietohallinto.

Kaiken tämän aikaansaamiseksi tarvitaan tarpeen ja käyttöympäristön mukaiset laitteet. Tuotetarroja tulostettaessa täytyy tarramateriaalin pysyä kiinni mieluusti tuotteen elinkaaren loppuun saakka. Tulosteen laadun täytyy täyttää sille asetetut laatuvaatimukset. Kokoonpanolinjalla, kassalla tai varaston keräilyssä koodin luku täytyy olla mahdollisimman sujuvaa, käytetäänpä lukemiseen 1D-, 2D- tai vaikka RFID-tunnisteita.

Jos koodi tehdään esimerkiksi tuotteen piirilevylle laserilla, on syytä testata luettavuus myös lakkauksen jälkeen. Näin varmistutaan, että käytössä on tarvittava DPM-lukija (Direct Part Marking) joka kykenee lukemaan suoraan tuotteeseen tehdyn merkinnän.

”Keep it simple, stupid”

Yksinkertainen on kaunista, mutta olipa siis kyse tuotantotulostimista tai -lukijoista kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Monet valmistajat mielellään toimittavat laitteita ensin testattavaksi, jotta parhaiten käyttöön soveltuvat laitteet voidaan valita niiden käyttöympäristössä.

5 syytä kääntyä Marskidatan puoleen:

  • Me Marskidatalla kehitämme omaa osaamistamme jatkuvasti, kouluttaudumme ja sertifioidumme.
  • Toimitamme muutakin kuin pahvilaatikon, nimittäin yhteistyön.
  • Meillä on laaja osaaminen sekä laite-, ja ohjelmistovalmistajien tuki taustallamme.
  • Pidämme haasteista! Otamme mielellämme hullunkin kuuloiset ideat ja haasteet vastaan.
  • Me pidämme teidän yrityksenne Draivia päällä, myös siellä tuotannon puolella!

Kasvetaan siis yhdessä.

 

Emmi Eronen

Emmi

Development Manager, Team Leader

050 514 0083

emmi.eronen@marskidata.fi

Kiinnostuitko kattavista IT-ratkaisuistamme? Ota yhteyttä, olemme täällä sinua varten!

1.
Ota meihin yhteyttä lomakkeella, soittamalla tai sähköpostilla.
2.
Käydään yhdessä läpi IT-tuen ja laiteratkaisuiden tarpeesi. Kartoitamme nykytilanteesi esimerkiksi ohjelmistojen, päätelaitteiden, tietoturvan tai työn tehostamisen näkökulmasta.
3.
Annamme sinulle sopivan ratkaisuehdotuksen.  Toimitamme tarvitsemasi laitteet ripeästi, ja palvelumme käynnistyy nopeasti sopimuksen jälkeen.
4.
Me palvelemme myös silloin, kun kaikki toimii hyvin – olemme vain yhden yhteydenoton päässä.

Yhteydenottolomake

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Marskidata logo

Marski Data Oy

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet

Saapumisohjeet
Saapumisohjeet
envelopephone-handsetchevron-downarrow-down